Dr Disrespect visszatért és nem volt benne sok köszönet

Dr Disrespect visszatért és nem volt benne sok köszönet

Hosszas kihagyás után Dr Disrespect visszatért a képernyőkre, és a pedofilbotránya kapcsán olyan magyarázkodásba fogott, aminek a vége már-már összeesküvés-elmélet szintű lett.

A nyár folyamán több alkalommal is foglalkoztunk a pedofilbotrányba keveredett Dr Disrespecttel. Minden egy egykori Twitch-alkalmazott posztjával indult, miszerint a streamer a Twitch direkt üzenetküldő megoldásán keresztül csevegett egy kiskorúval illetlen dolgokról. A doki ezután bevallotta, hogy valóban voltak ilyen üzenetváltások, de sajtóhírek szerint súlyosabb volt a helyzet, mint ahogyan azt ő beállította. Azóta a saját stúdiója, a Midnight Society, valamint a 2K Games és a Hi-Rez Studios is megszakított vele minden kapcsolatot, a streamer kollégái pedig szintén elhatárolódtak tőle.

Ezek után senki sem gondolta volna, hogy a doki még visszatér a képernyőkre, ám ő mégis folyamatosan pedzegette ezt a lehetőséget a közösségi médiában. A múlt héten pedig jött az első konkrét bejelentés e kapcsán: szeptember 6-át jelölte ki a kitaszított streamer a visszatérése napjaként. Ekkor még rengeteg volt a kérdőjel a helyszín és a tartalom körül, ám amikor elindult a live a YouTube-on, gyorsan világossá vált, mi is következik. Dr Disrespect ugyanis több mint 20 percen át beszélt arról, hogy szerinte mi volt valójában a botránya hátterében 2020-ban és idén nyáron – ezt Jake Lucky és az amerikai IGN is szemlézte.

Dr Disrespect állításai röviden összefoglalva

  • Szeptember 25-én jelentkezik a YouTube-nál, hogy újra tudjon pénzt keresni a platformon, de addig is folytatja a streamelést.
  • A Twitch-perben megegyeztek, hogy senki sem beszél a történtekről, de ha az egyik fél ezt megsérti, akkor a másik reagálhat.
  • Lényegében megfenyegette az egykori Twitch-alkalmazott Cody Connert, aki kiszivárogtatta a banja okát. Szerinte ugyanis Conner „szart sem tudott, nem tudtad első kézből, azt mondtad, hogy egy kiskorúval szex chateltem a whisperen keresztül.”
  • Ezután elmagyarázta, hogy mi az a „sexting”, majd azt, hogy jogi értelemben ki számít kiskorúnak. Szerinte a felhasználó, akivel ő beszélgetett, jogilag nem minősült kiskorúnak akkoriban.
  • A korábbi értesülésekkel szemben tagadta a streamer, hogy találkozót szervezett volna a felhasználóval vagy erre sor került volna.
  • Tagadta, hogy szexuális tartalmú képek vagy üzenetek lettek volna a beszélgetésben.
  • Állítása szerint szándékosan használta az „illetlen” kifejezést a beszélgetések minősítésére az azóta törölt bocsánatkérésében. Ő úgy gondolja, hogy azok inkább csak kontextusból kiragadott „illetlen viccek” voltak, és mindkét fél művelte ezeket.
  • A doki szerint a Twitch sohasem elemeztette, hogy illegálisak lettek volna az üzenetek, és a perben a bíró nem minősítette azokat annak.
  • Az ügyet nem az áldozatként ismert felhasználó kezdeményezte, hanem az a menedzser, aki többek között Dr Disrespect kezeléséért felelt a Twitchnél. Állítólag ez azért alakult így, mert a menedzser nem kedvelte őt.
  • A streamer szerint amikor a Twitch jogi csapatához kerültek az üzenetei, akkor ott kiválogattak néhány rosszabbat, megfosztva azokat a kontextusuktól, majd erre alapozva tiltották ki őt 2020-ban.
  • Egy amerikai gyermekvédelmi szervet (NCMEC) is értesítettek az ügyről, ám az sohasem eszkalálta azt, így ennek komoly következménye nem volt.
  • A doki szerint sem őt, sem az áldozatot nem kérdezték ki a perben.
  • Ezután támadásba lendült a streamer, és azzal vádolt másokat, hogy van, aki rasszista volt, van, aki halott állatokkal csinált leírhatatlan dolgokat, van, aki a pedofíliával kapcsolatban tett vállalhatatlan állításokat, ám ők mind több millió dolláros szerződéseket kaptak a Twitchtől.
  • Illetve magát a Twitchet azzal vádolta, hogy szándékosan azért vették elő az ő régi üzeneteit, hogy a szerződését felbonthassák, mert akkortájt ment el Ninja és Shroud a Mixerhez, és kellett a cégnek a pénz, hogy azt szétosszák a többi nagy streamer között.

Az elmúlt hónapok történéseit figyelembe véve semmiképp sem ajánlanánk, hogy bárki is készpénznek vegye Dr Disrespect állításait, amelyek végső soron egy összeesküvés-elméletbe torkolltak. Persze most, hogy kibújt a szög a zsákból, nem volna utolsó, ha végre a Twitch is előállna a saját magyarázatával, az ő szemszögüket eddig ugyanis legfeljebb riportok sorai közül olvashattuk ki. Illetve sokan hiányolják, hogy most sem váltak nyilvánossá az üzenetek. Ám ezek megosztása már csak azért sem jó ötlet egyik fél részéről sem, mert felfedhetnék az azokat fogadó felhasználó kilétét, ami bárhonnan nézzük, több kárt okozna, mint hasznot. Így pedig marad az, hogy partnerek, hirdetők nélkül streamelget a doki a nagyvilágba, hátha elegen bocsátanak meg neki ahhoz, hogy a víz felett maradjon anyagilag.

Borítókép: Dr Disrespect

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár