Következő szintre lép a hazai e-sport - Indul a Magyar Nemzeti Bajnokság

Következő szintre lép a hazai e-sport - Indul a Magyar Nemzeti Bajnokság

Az e-sport az utóbbi években virágzásnak indult a világon, –itt az ideje, hogy a magyarok is kivegyék belőle részüket.

Az e-sport a 21. század egyik legfontosabb jelensége, mind társadalmilag, szociálisan és persze gazdaságilag is. A gameing világ és piac már több évtizede fejlődik folyamatosan, viszont csak a kétezres évek után indult meg a robbanásszerűen a térhódítása. Persze ebben nagyon sok faktor játszott szerepet. A számítástechnika soha nem látott fejlődésen ment keresztül, a játékok egyre komplexebbek és szebbek lettek, az internet a világ minden táján elérhetővé vált és sokan gondolták azt, hogy a LAN party-k már kinőtték a szülők garázsát/pincéjét. Ennek okán pedig előbb kisebb majd később nagyobb versenyeket kezdtek rendezni. A versenyek pedig, nemcsak játékosokat, de nézőket is vonzani kezdtek. Az e-sport ma már a világ minden táján képes arénákat megtölteni, ahol a rajongók ugyanolyan lelkesedéssel szurkolnak a virtuális atlétáknak, mintha egy focimeccsen ülnének. 

Ez a trend pedig az utóbbi években hazánkat is elérte. Játékos expók, kiállítások és versenyek jelentek meg és közösségek alakultak ki a játékok körül. Ma már több magyar profi játszik a világot jelentő deszkákon, köztük olyan nevekkel, mint Vizicsacsi, Deadfox vagy Raisy. A közösség, a lelkesedés és persze a tehetség adott; a következő logikus lépés, hogy itthon is kiépítsenek egy olyan e-sport világot, ahol a játékosoknak érdemes versenyezni, hiszen minden szempontból motiváltak. Az Egymillióan a Magyar Esportért szervezet ezt az álmot már évek óta a dédelgeti és most, egy sikeres V4 Future Festival után, lehetőség nyílt arra, hogy új vizekre evezzünk, hiszen indul a Magyar Nemzeti Bajnokság, amit a Magyar E-sport Szövetség, a HUNESZ szervez majd.

Az utóbbi években láttunk már nagyszerű versenyeket itthon, hiszen a Play-IT színpadjain mindig ott volt az e-sport, végig izgulhattuk a Magyar Elit Bajnokság két évadját, az ICL évek óta fogja össze a magyar CS:GO közösséget és még hosszan sorolhatnám azon eseményeket, amik előrevitték a hazai elektronikus sportokat. Azonban egy valami mindig hiányzott vagy csak kevésbé volt jelen, ez pedig a konzisztencia. Az MNEB megalkotói nem napokban, hetekben vagy hónapokban gondolkoznak, a tervek szerint évekig zajlik majd a ligarendszer, ahol a csapatok és persze egyéni játékosok, hétről-hétre mérkőznek majd meg egymással. Ezen időtartam miatt, a HUNESZ nem titkolt célja, hogy egy olyan környezetet hozzon létre, ahol a játékosok folyamatosan fejlődhetnek és beleszokhatnak az online és offline versenyekbe. Persze fontos az is, hogy a játékosok igaz e-sportolókká váljanak, a csapatok sportszervezetekké fejlődjenek és létrejöjjön egy olyan Szövetség, ahol mind a rajongók, mind pedig a résztvevők megtalálják a számításaikat.

Az MNEB egyelőre 6 játékot indít útjára, ami persze nem zárja ki, hogy később más is csatlakozik a listához. Elsőként a League of Legends kerül előtérbe, mint talán az egyik legnagyobb múltra visszatekintő MOBA itthon. Szorosan mellette ott a Counter-Strike: Global Offensive, aminek az évek során nagy és összetartó közössége alakult ki itthon. Ha már FPS játékoknál járunk, akkor lehetőséget kap a Rainbow 6 Siege, ami kicsit taktikusabb, mint az előbb említett játék, viszont legalább annyira szeretik itthon ezt is, mint azt. Ezen kívül az egyik legújabb e-sport jelenség, a Player Unknown's Battlegrounds is szerepet kap, ami a 2017-es és 2018-as év egyik legnagyobb meglepetése volt. Végül pedig az utolsó most bejelentett játék a Hearthstone, ami sokkal inkább az ész játéka, mint a reflexeké, viszont tagadhatatlanul fontos részét képezi az e-sport életnek, mind itthon, mind pedig globálisan. Persze az egész nem babra megy, a következő képen lehet látni azt, hogy milyen díjakért folyik majd a harc.

A verseny pedig kezdetét veszi, hiszen a játékokhoz már él a regisztráció és még szeptemberben elindulnak a kvalifikációs tornák. A tervek szerint ősszel megtörténnek az osztályozó kupák, majd 2019-ben indul a liga első szezonja, ahol már csak a legjobbak lehetnek ott. A következő képen erről is tájékozódhattok kicsit részletesebben.

A következő linkeken pedig megtaláljátok az összes játék linkjét és persze ott az összes fontos információt is.

League of Legends

Counter-Strike: Global Offensive

Player Unknown's Battlegrounds

Rainbow 6 Siege

Hearthstone

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!