Közel sem biztos, hogy YEKINDAR a Liquidbe igazolhat

Közel sem biztos, hogy YEKINDAR a Liquidbe igazolhat

A lett játékos lesz Kölnben a Liquid beugrója, de vajon utána mi lesz az átigazolási szezon legnagyobb nevével?

Az orosz-ukrán háború kitörése óta tudni lehetett, hogy YEKINDARnak nem lesz maradása lett állampolgárként az orosz Virtus.pro-nál. A szervezet tulajdonosi körében ugyanis olyan cégek szerepelnek, amelyek a háború első napjaiban felkerültek már az Európai Unió és az Egyesült Államok tiltólistáira is, azaz nem lehet üzletelni velük. De most a Dust2.us szerint pont az hátráltatja YEKINDAR eligazolását, ami előidézte az igényt rá: a szankciók.

YEKINDAR kétségkívül a legtöbbet emlegetett játékos az átigazolási szezonban, számtalan szervezet bejelentkezett érte a Major után, például a G2 és az OG is. De az első érdeklődők között szerepelt az a Liquid neve is, akik az IEM Köln során beugróként játszatni is fogják a lettet. A Dust2.us szerint azonban kétséges, hogy YEKINDARt leigazolhatja-e az amerikai szervezet, mert a Liquidet sarokba szorították a szankciók.

A legtöbben arra számítottak, hogy a Liquid a Cloud9-t fogja követni és egy semleges országban bejegyzett cégen keresztül szerzi meg a játékost. Azóta kiderült – legalábbis Jack Etienne C9-vezér azt állítja –, hogy a norvég ULTI Agency először leigazolta a Gambit csapatát és csak utána kezdtek házalni velük a Cloud9-nál. Ez az időrend azért fontos, mert már akkor sem volt lehetséges, hogy a Cloud9 nyíltan fizet az ULTInak, amit aztán ők átadnak az oroszoknak, hiába volt az eredmény végsősoron ugyanaz. Most már lehetetlennek tűnik még ezt is összehozni. Ugyanis az ULTI Agency már nem dolgozhat a saját szakállára sem például YEKINDAR beszerzésével, mert időközben a nem EU-tagállam Norvégia is követni kezdte az EU szankcióit. Tehát ők sem üzletelhetnek a tiltólistára került oroszokkal.

Egyenesen nem üzletelhet egymással az amerikai Liquid és az orosz Virtus.pro, ez tiszta sor. Az Ulti Agency is kiesett a pixisből. De akkor milyen lehetősége maradt a Liquidnek? A szervezet felfogadhat egy seregnyi ügyvédet, hogy keressenek egy kiskaput a szankciókban. De ez annyira összetetté válhat, hogy sem pénzügyileg, sem a szűkös időkeret miatt nem érné meg – a nyár végére már biztosan szeretnék stabilizálni a felállást. Az egyetlen nyitva maradt kapu az lehet, hogy YEKINDAR szerződését elengedi a VP és így szabadon igazolhat bárhová.

De az orosz szervezet egyértelművé tette korábban, hogy ez nem áll szándékában. Sőt, állítólag egymillió dollárt kérnek a fiatal tehetségért, így az sem játszik, hogy kivásárolja magát – a Liquid sem adhat pénzt neki erre. Jogilag Kölnben is csak azért játszhat a Liquiddel, mert a VP nem kért pénzt a kölcsönzésért és a Liquid ezt nem kérte tőlük külön, tehát nem tanúsítottak az amerikaiak olyan magatartást, ami a szankció elkerülésére irányult volna. Bár a kérés teljesítésének egyetlen formája ez volt, szóval nyugodtan értelmezzük ezt szabadon, az eredményen nem változtat. Ahogyan azon sem, hogy aligha lesz YEKINDAR számára a Liquid a végállomás.

Borítókép: HLTV/theMAKKU

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!