A legnagyobb meglepetések és csalódások az IEM Köln csoportkörében

A legnagyobb meglepetések és csalódások az IEM Köln csoportkörében

Kudarcokból és meglepő teljesítményekből nem volt hiány eddig Kölnben. Kiértékeltük a csoportkörös teljesítményeket.

Az IEM Köln csoportköre után hat csapatnak tart még a tavaszi szezon, a többiek ilyen vagy olyan lelki állapotban, de már a nyaralásra készülnek. A pénteken induló rájátszás előtt ezért úgy döntöttünk, összeszedjük és kiértékeljük az eddig látottakat. Először megnézzük a kiesőket, utána pedig a rájátszásba jutókat külön-külön, az esélytelenebbektől az esélyesek felé haladva.

K.u.d.a.r.c.

ENCE, G2, Heroic, Vitality, Cloud9, FURIA és NIP. Ezen hat csapat közül mindenki úgy érkezett meg Kölnbe, hogy a rájátszás a minimum cél. A FURIAt és a NIPet leszámítva még az is ott lehetett a fejükben, hogy elérhetnek a döntőig. Nyilván lehetetlen, hogy mind odaérjenek, hiszen hat kiadó hely van az IEM Köln utolsó szakaszában összesen és a FaZe, valamint a NAVI is versenyben vannak. De azért egy ENCE vagy egy Cloud9 elődöntőbe jutása, egy NIP vagy egy Heroic negyeddöntős szereplése jóval esélyesebb volt, mint a MOUZ és a Movistar Riders továbbjutása.

A Vitalitynek is most kellett volna igazán nagyot mennie, ha bizonyítani akarták, van jövője ennek a felállásnak. A FURIA pedig egy gyenge csoportban lehetett volna a kiskirály a FaZe farvizén, de nem volt, kikaptak a Liquidtől. Ilyen eredmények után ezen csapatoknak nem lesz nyugodt nyara. A felsorolásból talán a Heroic az egyetlen, akiket felmenthetünk, mert ők legalább voltak annyira bátrak az elmúlt időszakban, hogy cseréltek még egy LAN-győzelem után is. A többiek viszont egész egyszerűen a legrosszabbkor mondtak csődöt.

A senkiföldjén

00Nation, Spirit és Outsiders. A három csapat, akiktől azt hiszem senki sem várt semmit és nagyjából ezt is nyújtották. A brazilok csapata még friss, ehhez képest a Liquid ellen versenyben voltak, a nyári szünet után érdemes lesz rájuk figyelni. A Spiritben degster elvesztése látható sebet hagyott, patsi zseniális játéka mellé w0nderfulnak még fel kell nőnie. A 17 éves AWP-s persze a korát és a tapasztalatát nézve ügyes volt, elsőre ez nem rossz. A Spirit esélyei ellenére a Liquid elleni győzelem, a FURIAtól elcsent pálya kielégítő.

Az Outsiderstől sem várt sokat talán senki, de még azt is alulmúlták. Ha azt nézzük, hogy csúnyán kikaptak egy olyan Cloud9-tól, amit bucira vert ez az Astralis, valamint kiejtette őket egy FURIA, amiről nagyon nehéz megmondani, mégis hol a helyük valójában a top 20-ban, akkor már lesorolhatnánk őket éppen a kudarc kategóriába is. Csakis azért kerültek a senkiföldjére, mert nem a megszokott egy Bo3 90 körből áll játékukkal estek ki és az új felállás még messze van attól, hogy veszélyesnek számítsanak.

Xyp9x túlteljesít

Őszintén szólva, az összes rájátszásbeli csapatból a legnagyobb kérdőjel az Astralis mellett van. Az utóbbi hetekben láthatóan jobbak voltak mint két vagy három hónappal ezelőtt, de továbbra sem látszik a koncepció a felállás mögött. Egészen Kölnig úgy nézett ki az Astralis, hogy van BlameF, aki általában elegendő ahhoz, hogy átsegítse őket a bajban a kis csapatok ellen, tornáról tornára emberfeletti a játéka. Aztán hatalmas szakadék következik a második sztárig, k0nfigig, akinek vannak emlékezetes meccsei, de nagyon ingadozó a kézsérülése óta. Utána újabb szakadék jön, mire megtaláljuk farligot. Ő már inkább átlagalatti játékosnak számít, ha figyelembevesszük, hogy az AWP-vel, a legnagyobb hatékonyságú fegyverrel játszik.

Végül jön a két veterán, gla1ve és Xyp9x, akik lassan egy éve olyanok, mintha nem is érdekelné őket ez az egész. Sokat mond, hogy időközben gla1ve már irányítói feladatokat is delegált blameF-nek – Mirage-on ő az IGL jelenleg –, ami egyrészt a fiatalabb dán teherbírását, másrészt a többszörös Major győztes képességeit is minősíti.

Az Astralis démonokat idéz, hogy Xyp9x teljesítményét javítsák (2022, Köln, HLTV)

Ami most megváltozott a korábban látottakhoz képest, hogy Xyp9x hirtelen játszani kezdett a csoportkörben. Egészen egy 2020-as online tornáig kell visszamenni ahhoz, hogy hasonló teljesítményt találjunk tőle. És nem arról van szó, hogy elképesztően játszik, hanem csak arról, hogy jól, hogy pozitív hatása van a mérkőzések végkimenetelére. Legutóbb pont egy évvel ezelőtt, a tavalyi kölni versenyen láttuk, hogy megemberelte magát, bár ott sem ennyire. Ami miatt érdekes volt az az eset, hogy akkor indultak be a pletykák is, miszerint leléphet az Astralisból. Amit végül állítólag csak arra használt fel, hogy javítsa az alkupozícióját és a fizetését a szervezetnél, majd amint megkapta az új szerződést, vissza is tért a homályba. Éppen ezért nem is furcsa, hogy most megint belendült, mert lehet hallani találgatásokat arról, ha most nem teljesít, kivágják a csapatból és hozzák a helyére valdét. A kérdés csupán az, pénteken is menni fog neki?

YEKINDAR liquid lett: a csapból is ő folyik

A Liquid éppen csak, de átjutott a csoportkörön, ahová meghívást kaptak. Ebben nem kis szerepe volt YEKINDARnak, a csapat beugrójának, aki mióta becsekkoltak a kölni hotelbe, gyakorlatilag már a csapból folyik. Minden napra jut egy, de inkább két új interjú a Liquid valamely játékosával arról, mekkora hatása volt a lettnek a csapat játékára és felkészülésére. 150 órányi gyakorlás, új stratégiák, felzárkózás a metában, 14 órás megbeszélések az edzővel – rengeteg, rengeteg munka, hogy legyen egy kis esélyük elérni a célt, a rájátszást.

Bejött, szóval megérte, de nem kicsit volt stresszes ez a futás mindenkinek. Temérdek hibát követtek el a játékosok, ami nyilván annak is köszönhető, hogy a verseny alatt kezdték újraírni nulláról a stratbookot. Péntekig alighanem ezt folytatják, de a következő szint megugrásához még egy dologra szükségük lesz: YEKINDAR egyéni teljesítményére. Egy-két pályát leszámítva a lett igencsak eltűnt, pedig a játékstílusa arra irányul, hogy az ellenfél arcában van folyton-folyvást. Ezzel szemben a forgásokban és az időzítésekben is összegabalyodott olykor a látható szabadsága ellenére. Már csak azért is fontos lenne, hogy az egyéni játéka érvényesülhessen, mert a csapattársai erőt merítenek egy-két abszurd, de sikeres megmozdulásából – elég csak a Spirit elleni Dust2-re gondolni.

Egerek a mélyvízben

Torzsi és a MOUZ bejutása a Counter-Strike katedrálisába nagy meglepetés, a hazai szurkolóknak is örömteli fejlemény. A csapatnak nagyon felemás tavaszi szezonja volt: Katowicében erősen indult, aztán nagyon gyorsan szakadékba esett a csapat, amiből most az utolsó pillanatban sikerült kimászni. Szóval a rájátszás elérése Kölnben egyértelműen olyasmi, ami után kicsit jobb szájízzel mehetnek nyaralni. Arról nem is beszélve, hogy remek teljesítményeket láthattunk tőlük a múlthéten: pályát hoztak a NAVI ellen, kiejtették a Heroicot, a Vitalityt és a NIP-et. Ráadásul ezeken a meccseken látszott, hogy nem csak simán szerencséjük van, hanem van kvalitás is a játékuk mögött, hogy amikor klappolnak a dolgok, akkor nem egy torzsi-show kell az eredményhez.

A rájátszás viszont más tészta lesz, mert nincs tapasztalatuk ilyen közönség előtt ekkora versenyen. Az eddigi szép eredmények mind-mind egy stúdióban születtek. Amikor tízezren üvöltenek előtted és életed clutch-körére készülsz, az igenis nehéz, azt többször át kell élni és el kell bukni, mire előnyt kovácsol belőle egy játékos. Az Astralis pedig pont ebben nagyon erős, ezért remek ellenfél lesz a bizonyításhoz. De alapvetően az elvárásokat úgy érdemes kezelni, hogy örülni kell annak, amit eddig sikerült elérni és hinni abban, ami még jöhet. Innentől kezdve minden grátisz a MOUZnak: reméljük, ki tudják élvezni majd és felnőnek a kihíváshoz, amit a Lanxess Arena jelent.

El plan

A spanyol Movistar Ridersen még majdhogynem röhögtünk tavaly ilyenkor, hiszen úgy jött létre a mostani csapat, hogy kivágták a legjobb játékosukat, smooyát, csak azért, mert nemzeti ötöst akart a szervezet. Eltelt egy év, nem sok vizet zavartak mopozék, aztán a semmiből megnyerték az ESL Challenger Valenciát odahaza két hete és hirtelen klappolni kezdett minden. Kölnben a NAVI volt az egyetlen csapat, aki le tudta győzni őket, de addigra már a Movistar elérte a rájátszást, itt csupán a seedelésről döntöttek a felek. S1mple-ék ellen is odatették magukat egyébként, már amennyire ez lehetséges. Most pedig mindenki azt kérdezi, hova tovább?

A Liquid elleni negyeddöntő egyáltalán nem lehetetlen a korábbi eredményeket és nitr0ék játékát nézve. Persze a stúdióból a Lanxess Arenaba költöző versenyen nagyobb nyomás szakad majd a fiatal spanyolokra. A FaZe elleni elődöntő viszont már nagyon erős fantáziát igényel, ha Movistar sikert szeretnénk odavízionálni. Akárhogyan is lesz, elképesztő eredmény ez a Movistartól, akiknek a mezőny többi szereplőjéhez képest kevés esélyük van rendszeresen a fontos versenyeken szerepelni, a nagyokkal játszani.

A NAVI tényleg b***ni jött

Electronic nem hazudott az interjúban, amiben a fenti mondat is elhagyta a száját. Az újdonsült irányító remekül játszik ezúttal is, a hívással sincs probléma, a többiek pedig teszik a dolgukat: s1mple szokás szerint felülírja a statisztikákat, b1t és perfecto hozza a szintjét, míg a beugróként játszó sdy egyre jobban illik a csapat összképébe, még ha a statok egyelőre ezt nem igazolják. Őszintén szólva, papíron egyetlen csapat van, akik képesek lehetnek megállítani őket a jelenlegi erőviszonyok között, a FaZe. De nem vennénk rá mérget, hogy karriganék – akár a mostani javuló formájukban – tényleg elegek lesznek ellenük a fináléban. Félreértés ne essék, nem volt hibátlan a NAVI mérlege, veszítettek pályát a MOUZ és a Movistar ellen is a csoportkörben, de nyolcat játszottak összesen és a nyert mapeken átlagosan nyolc kört engedtek ki a kezükből. Ezt a teljesítményt senki meg sem közelíti Kölnben.

A faze felébredt

Lehet félteni a FaZe-t a NAVI formája miatt, de láthatóan felébredtek a Major győzelmet követő gyenge hetek után, így van esélyük behúzni a tavaszi szezon utolsó versenyét, mégha nem is annyira tiszta favoritok, mint pár hónappal ezelőtt. S1mple-ékkel szemben karriganék hibátlanul mentek át a csoportkörön Kölnben. Persze fontos különbség, hogy egy jelentősen gyengébb csoportjuk volt és a szorosabb pályákon elért győzelmeiket a 00Nation, a Spirit és az Astralis ellen szerezték. A legszorosabb mérkőzés mindközül ráadásul ezutóbbi volt, Overpasson rájuk ijesztettek a dánok nem is kicsit. Ezt leszámítva talán túl könnyű dolguk volt ahhoz, hogy egy lapra emeljük őket a NAVIval, akik potensebb csapatok ellen játszottak végig. Viszont való igaz, ők vannak a legközelebb most.

KÖZVETÍTÉS

Az IEM Köln rájátszása július 15-én pénteken kezdődik az alábbi menetrend szerint:

07.15. - péntek
15:30 - MOUZ vs Astralis

19:00 - Movistar Riders vs Liquid

07.16. - szombat
15:30 - NAVI vs MOUZ/Astralis
19:00 - FaZe vs Movistar Riders/Liquid

07.17. - vasárnap
16:00 - Döntő

Kövesd élőben, magyar nyelven a meccseket az esport1tv Twitch csatornán vagy az Esport1.hu beépített pontgyűjtő felületén!

Borítókép: ESL

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!