Walk of Fame: ahol a legnagyobb sztárok elnyerik a halhatatlanságot

Walk of Fame: ahol a legnagyobb sztárok elnyerik a halhatatlanságot

Színészek, zenészek, sportolók, sőt még mesehősök is kaphatnak csillagot!

A 2016-ban elhunyt Carrie Fisher posztomusz csillagot kap május 4-én, a Star Wars világnapján a Hollywoodi hírességek sétányán, övé lesz 2754. csillag. Érdekesség, hogy ahhoz, hogy posztomusz elismerésben részesüljön valaki, legalább 5 éve halottnak kell lennie. Ez Fisher esetében sajnos már teljesült. Ám a sétány több, mint 60 éve alatt rengeteg történés és érdekesség történt, a sztárok között találunk magyarokat is, ezért szeretnénk nektek kicsit jobban bemutatni a Hollywood Walk of Fame-et.

A Hírességek sétányának ötletét először az 1950-es években E. M. Stuart vetette fel, aki akkoriban a Hollywoodi Kereskedelmi Kamara elnöke volt. Az elképzelés célja az volt, hogy a szórakoztatóipar sztárjainak állandó nyilvános tiszteletadással adózzanak, valamint hogy Hollywoodot mint turisztikai célpontot népszerűsítsék. A Hírességek sétányának első csillagait 1960. február 9-én avatták fel. Kezdetben 1558 csillag volt, és ezek mind a Hollywood Boulevardon helyezkedtek el. Az első csillagot Stanley Kramer producer és rendező kapta. Ma már jelentősen kibővült a sétány és Vine Street járdáján is folytatódik. A Hírességek sétánya Los Angeles egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, amely évente több millió látogatót vonz. A csillagokat a Hollywoodi Kereskedelmi Kamara ítéli oda, amely a nyilvánosságtól kapja a jelöléseket. Bárki, akár egy rajongó is beajánlhatja kedvencét a hírességek sétányára. Az egyetlen kikötés, hogy az illetőnek ebbe bele kell egyeznie. Továbbá minden nevezőnek biztosítania kell egy szponzort is, aki vállalja a csillag elkészítésének, telepítésének és karbantartásának 50 000 dolláros költségeit is. A díjból fizetik a csillag elkészítését és felállítását, valamint a ceremóniát és egy emléktáblát. Ahhoz, hogy a jelöltek csillagot kaphassanak, legalább ötéves tapasztalattal kell rendelkezniük az adott területen, és jelentős mértékben hozzá kell járulniuk a szórakoztatóipar dicsőségéhez.

Minden egyes csillag egy fekete gránitlapon kap helyet. Maga a csillag bronz szegélyű, rózsaszín, ötágú alakzat. A csillagon belül található a művész neve bronz színben, alatta szintén bronz foglalatban a kategória, amiben kitüntették. Összesen öt kategória van: 

  • Filmkamera, a filmiparon belüli díjazottaknak
  • Televízió, amely a TV-iparban nyújtott teljesítményért jár
  • Hanglemez, a zenei nagyoknak
  • Rádiós mikrofon, a rádiózásban kitüntetetteknek
  • Szomorú-vidám maszkegyüttes, a színház világán belüli nyerteseknek

Vannak persze kivételek, Disneyland emblémája egy épület, Johnny Grant pedig Hollywood jelképet kapott. Az eredeti tervek szerint a kitüntetettek karikatúrái szerepeltek volna és nem rózsaszín-fekete, hanem kék-barna lett volna a színvilága. Végül egy újonnan épülő ház miatt változtattak a színeken. 1958-ban tüntették ki az első sztárokat, azonban két folyamatban lévő per miatt késett a projekt két évet. Az első pert a közeli ingatlantulajdonosok indították, akiknek nem tetszett a Walk építésével járó 1,25 millió dolláros adó, a második pert Charlie Chaplin, Jr. indította, aki 400 000 dolláros kártérítést kért, mert édesapját nem választották be az eredeti díjazottak közé. A némafilmek egyik legismertebb sztárját végül 1972-ben tüntették ki.

2002-ben a legendás ökölvívó, Muhammad Ali is kapott csillagot, miután a bizottság az ökölvívást is az élő előadás egyik formájának tekintette. De nem csak emiatt különleges az ő csillaga. Ez az egyetlen csillag a Hollywood Walk of Fame-en, amelyre nem lehet rálépni. Külön Ali kérésére a Dolby Színház falában helyezték el, hogy ne tudjon senki ráállni, aki nem tiszteli. Volt, akiket eltávolítottak onnan. A szerencséseket csak átmenetileg, de volt aki véglegesen távozott. 1994-ben 450 csillagot távolítottak el ideiglenesen a Hollywood Walk of Fame-ről, mert a Hollywood Boulevardon két metróállomást építettek. Elvis Presley, Marilyn Monroe, Walt Disney, Arnold Schwarzenegger és Charlie Chaplin is köztük volt. Nem mindenki volt azonban ilyen szerencsés: Gregory Peck, Jimmy Stewart, Kirk Douglas és Gene Autry csillagát is ellopták. Stewart és Douglas csillagát végül megtalálták, Peck pedig kapott egy újat.

Hiába van több, mint 2700 csillag, ez valójában nem jelent ennyi hírességet, mert néhány sztár többször is szerepel. Gene Autry az egyetlen, akit mind az öt területen elismertek, míg Bob Hope és Tony Martin egyaránt négy, míg Frank Sinatra, Danny Kaye és Jack Benny három csillaggal rendelkezik. Az 1969-es Apollo Holdra szállás űrhajósai szintén négy csillaggal rendelkeznek, bár ezek valójában kerekek, nem pedig csillag alakúak. Mindegyik táblán a küldetés három űrhajósának neve szerepel: Neil A. Armstrong, Edwin E. "Buzz" Aldrin Jr. és Michael Collins. Fontos megjegyezni, hogy az űrhajósok azért kaptak kitüntetést a televíziós kategóriában, mert a holdraszállást a televízió közvetítette, és nem azért, mert összeesküvés-elméletek szerint a jelentős történelmi küldetés egy stúdióban zajlott. Mellettük 16 fikciós karaktert is találhatunk a hírességek sétányán: az első Mickey egér volt 1978-ban.

A sétány 63 éves történelme során magyar és magyar származású művészek is kaptak elismerést. Szintén érdekesség, hogy a Barrymore családhoz tartozik a sétányon a legtöbb csillag, kapott John, Ethel, John Drew, Drew és két Lionel is. Ez azért is érdekes, mert Drew Barrymore édesanyja, Makó Ildikó magyar származású. Van viszont 13 díjazott, akik Magyarországon látták meg a napvilágot.

  • Lugosi Béla
  • Gábor Zsazsa
  • Gábor Éva
  • Hajmássy Ilona
  • Bánky Vilma
  • Adolf Zukor
  • Harry Houdini
  • Lukács Pál
  • Peter Lorre
  • Kertész Mihály
  • Joe Pasternak
  • William Fox
  • George Pal

Olyan világhírű filmes cégek alapítóit is megtaláljuk, mint a Fox vagy a Paramount. William Fox Fried Vilmos néven született, bár ő nem sok időt töltött itthon, kilenc hónapos volt, amikor családja emigrált az Egyesült Államokba. A Paramount Picturest Adolf Zukor, születési nevén Cukor Adolph alapította, akinek a nevéhez fűződik Amerika egyik első nagyjátékfilmje, az 1913-as a The Prisoner of Zenda. 1949-ben életművéért Oscar-díjat kapott. Nagyon hosszú és tartalmas élete volt, 1976-ban 103 évesen hunyt el. Minden idők egyik legismertebb bűvésze, Harry Houdini szintén rendelkezik csillaggal, és bár azt állította, hogy az Amerikai Egyesült Államokban látta meg a napvilágot, valójában A VII. kerületben született Budapesten, négy esztendős volt, amikor családjával az USA-ba emigrált. Lukács Pál viszont Magyarországon nőtt fel, 1927-ben Adolph Zukor hívta meg Hollywoodba, ami annyira jól sikerült, hogy Oscar- és Golden Globe-díjat is nyert. Szintén Golden Globe-díjas Gábor Zsazsa, a 20. század közepének egyik legismertebb hollywoodi szexszimbóluma, sokak szerint a világ első és máig legnagyobb celebe. Összesen kilencszer (!) volt férjnél, pedig utolsó házassága 30 évig tartott.


AZ ELMÚLT HETEKBEN ÚJ MINISOROZATUNK INDULT, AMIBEN A METAVERZUMMAL, AZ NFT-JÁTÉKOKKAL ÉS A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIÁVAL FOGLALKOZUNK, NE MARADJ LE EZEKRŐL SEM!

Kövess Minket!