Feloldották a tiltást, ismét szabad a tánc a ChatGPT-vel, vagy mégsem?

Feloldották a tiltást, ismét szabad a tánc a ChatGPT-vel, vagy mégsem?

Továbbra is biztonsági kockázatokat jelent a mesterséges intelligencia, így volt aki korlátozza a használatát.

A Samsung hivatalosan megtiltotta alkalmazottainak, hogy olyan generatív AI eszközöket használjanak, mint a ChatGPT. Ennek okát már sokan sokszor megfogalmazták: biztonsági kockázatokat jelent. Az egy dolog, hogy tud Windowst lopni, de mindenből, amit mondasz neki, tanul, ezért az érzékeny adatok nem biztos, hogy jó kezekbe kerülnek. Olaszország is betiltotta a használatát, ám most ezt felülvizsgálták, és feloldották a tilalmát.

Az európai ország azután oldotta fel a korlátozást, hogy az OpenAI eleget tett az ország adatvédelmi szabályozójának utasításainak, amely több közzétételi és adatvédelmi eszközt követelt. Ettől függetlenül továbbra sem ajánlatos érzékeny információt az orrára kötni, éppen ezért a Samsung közölte a munkatársakkal, hogy az olyan AI-eszközök, mint a Google Bard és a Bing, amelyek külső szervereken tárolják az információkat, biztonsági kockázatot jelentenek. A tilalom a belső hálózataira és a vállalat tulajdonában lévő eszközökre, például PC-kre, telefonokra és táblagépekre vonatkozik. Ezt a saját bőrükön tapasztalták meg, mert nemrég egyes munkatársak véletlenül többször is bizalmas információkat szivárogtattak ki.

A Samsung úgy fogalmazott, „Miközben ez az érdeklődés e platformok hasznosságára és hatékonyságára összpontosít, a generatív AI által jelentett biztonsági kockázatokkal kapcsolatban is egyre nagyobb az aggodalom.” Ha valaki a munkaköréből adódóan mégsem tudja elkerülni az MI használatát, oda kell figyelnie, hogy ne adjanak át semmilyen, a Samsung szellemi tulajdonát érintő vállalati információt, különben fegyelmi eljárást kockáztatnak és akár el is bocsáthatják őket. A Samsung belső AI-eszközöket fejleszt a dokumentumok fordítására és összegzésére. A fő probléma az, hogy az AI chatbotokkal folytatott beszélgetéseket mind a nyelvtanulási modelljének betanítására használják. Így amikor egy titkos termékmegbeszélés jegyzeteinek összefoglalását kéri, a részleteket egy olyan szerveren tárolják, amelyhez nem férhet hozzá.

„A HQ felülvizsgálja a biztonsági intézkedéseket, hogy biztonságos környezetet teremtsen a generatív AI biztonságos használatához, hogy növelje az alkalmazottak termelékenységét és hatékonyságát” – írta a Samsung.  

Egyébként a ChatGPT kapcsán is folyamatosak a fejlesztések, nemrég kapott egy inkognitó módot, amely megakadályozza, hogy a csevegéseidet az AI képzésére használják. Az Open AI pedig új adatvédelmi ellenőrzéseket vezetett be, hogy az megfeleljen az EU és így Olaszország követelményeinek is. Erre szükség volt, mert az olasz kormányt aggasztotta, hogy a chatbot megsértette az uniós adatvédelmi jogszabályokat és a GDPR-t. Az OpenAI válaszul április elején blokkolta az összes olasz IP-címet, majd azon dolgozott, hogy megfeleljen minden kérésnek. Új adatvédelmi szabályzatában a felhasználóknak mostantól meg kell erősíteniük, hogy a ChatGPT használatához 18 évesnél idősebbek, vagy 13 évesek a szülő vagy gondviselő hozzájárulásával. A vállalat továbbá több információt nyújt arról, hogyan "fejlesztik és képzik" a mesterséges intelligenciát. Továbbá az új irányelv lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy töröljék a csevegési előzményeiket, amelyeket a mesterséges intelligencia algoritmusának betanításához használnak. Összességében tehát a szabályozó szervek is egyre jobban kontrollálják a helyzetet, míg az OpenAI halad afelé, hogy a ChatGPT egyszer sokkal inkább a hasznosságáról lesz ismeretes, mintsem a veszélyeiről.


AZ ELMÚLT HETEKBEN ÚJ MINISOROZATUNK INDULT, AMIBEN A METAVERZUMMAL, AZ NFT-JÁTÉKOKKAL ÉS A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIÁVAL FOGLALKOZUNK, NE MARADJ LE EZEKRŐL SEM!

Kövess Minket!



Gamer szótár