Zsinórban hatodjára pakol a csoportban az Evil Geniuses

Zsinórban hatodjára pakol a csoportban az Evil Geniuses

Ezúttal legalább olyan jó volt az EG, mint a Heroic. Kár, hogy ez már nem ér annyit, mint az év elején ért volna.

Papíron a legunalmasabbnak ígérkezett az ESL Pro League 18. szezonjának B csoportja. Ám ez gyorsan megváltozott, amikor a MOUZ és a Heroic is leesett a középső ágra, ahol egymás ellen kellett játszaniuk a halálos alsóág elkerülése érdekében. Mint akkor is írtuk, annak a meccsnek a vesztese jó eséllyel kiesik az EPL-ről és ez be is jött. Torzsiék bucira verték a dánokat, majd a Monte megadta nekik az utolsó döfést is. Ezért cadiaNék csupán egy Rooster elleni győzelmet tudtak felmutatni a reptéren – pontosan úgy, mint az Evil Geniuses. Míg a MOUZ és a Monte a BIG-hez és az ENCE-hez csatlakozva biztosították a továbbjutásukat a rájátszásba.

Ritkán említjük egy lapon az EG-t és a Heroicot, de az EPL B-csoportja erre is okot adott. Már nem azért, mert végre annyira jól játszanak az amerikaiak, hogy a világ legjobb ötösei között kellene emlegetni őket. Elvégre ebben a szezonban már zsinórban hatodjára esett ki egy EG-csapat az ESL Pro League csoportkörében. Ha nincs a Rooster, elég jó eséllyel sereghajtók lettek volna ezúttal is. Bár annyi dícséret most kijár nekik, hogy legalább versenyképesnek tűntek az elbukott meccseken is: a MOUZ ellen körökön múlott, hogy 2-0-ra nyerjenek, az MIBR ellen pedig egy 1:16-os Ancientből felálltak és a brazilok csak egymillió hosszabbítás hátán tudták befejezni a szériát ellenük.

Még EG(y) bukta

De térjünk rá az ekézésre, mert az érdekesebb a „mi lett volna, ha” kezdetű kérdéseknél. Az EG esetében nyilvánvalóan probléma a tier 1-es versenykörre nézve, hogy partnerként az ESL és a BLAST eseményein is megjelenhetnek bármiféle teljesítmény nélkül. A Louvre-egyezmény alapján az a szervezet, amely négyből három ESL Pro League szezon csoportkörében az utolsó helyen végez, vizsgálat alá kerül és akár el is veszítheti a helyét a ligában. Ez már három szezonnal ezelőtt is téma volt. Ehhez képest még mindig itt vannak valamiért, mert soha semmilyen vizsgálat nem volt a kérdésben. Még úgy sem, hogy idén tavasszal már akkora mém volt az EG, hogy az RMR-selejtezőn Kassad saját Grand Slamet indított a kiejtésükre. Sebaj, most már valószínűleg azért nem fogják kivágni őket a ligából, mert 2025-től a Valve úgyis beszántja a Louvre-egyezményt.

Persze az EG-nél vannak próbálkozások hébe-hóba, csak ezek nem igazán jönnek be. Tavaly ugye a 15 fős felállással akartak innoválni – talán ezért is hagyta őket békén az ESL és a többi partner. Idén nyáron pedig nagy neveket akartak igazolni. Egy ponton olyan játékosokat említettek velük egy lapon a hírek, mint electroNic és EliGE. Ám ebből sem lett semmi és sokan úgy gondolják, hogy irreális volt már a felvetés is, hogy ezek a játékosok az EG-ben kössenek ki, mert egy rosszul menedzselt orgról beszélünk, akik a pénzen kívül semmit sem tudnak felmutatni.

Állítólag EliGE is csak azért állt szóba velük a nyáron, mert ezzel jobb fizetést tudott kisajtolni a Complexityből és ez mindent elmond arról, hogy mennyire veszik őket komolyan az emberek. Mindezek miatt az elmúlt másfél-két év tanulsága az lett, hogy igen, a szervezet nélkül játszó amerikai B-csapatok jobbak voltak az EG-nél, hiszen technikailag most is egy ilyen játszik náluk és jobban teljesítenek, mint az előző ötöseik. De ez kevés vigasz.

Ezeket olvastad már?

A nem túl heroikus Heroic

A Heroicnál ennek az ellenkezője zajlik. Adott egy relatíve csóró org és egy erős csapat. Ez a csapat lényegében kidolgozta a mai meta alapjait, majd egy éven át folyamatosan elődöntőket és döntőket játszott, tehát bajnoki címekért versenyzett. A konzisztenciájuk miatt sokan a világ legjobbjainak tartották cadiaNéket. Aztán jött a párizsi Major, ahol egy GamerLegion megverte őket az elődöntőben, majd az IEM Dallason egy tetszhalott MOUZ csinálta meg velük ugyanezt. És ezen vereségek óta a Heroic egyszerűen nem ugyanaz a csapat, mint ami volt egykoron. Oké, nyertek egy BLASTot Dallas után. De azt már senki sem vette komolyan az ellenfelek közül, mert mindenki a nyaralását és az átigazolási szezont tervezte, hogy felülemelkedhessenek a Heroicon, a Vitalityn és a G2-n.

A Heroic viszont – talán ezen győzelem miatt – úgy döntött, hogyha vannak is problémáik, ezeket még meg lehet oldani, meg amúgyis ők a legjobbak, szóval nem cseréltek. A csapat kompozíciója miatt eleve nehéz megmondani, hogyha cserélni is akartak volna, merre indulhattak volna el. De a kitartás egyértelműen nem jött be eddig, mert Kölnben, Rijádban és most Máltán is olyan csapatoktól kaptak ki, akiket néhány hónappal ezelőtt még illett volna megverniük: az ENCE, a MOUZ, az Astralis, a BIG és a Monte is távol állt attól, amit a Heroicnak gondoltunk eddig.

Azonban a nyári szünet óta legyőzött ellenfeleik minősége még aggasztóbb: a Rooster, az új és gyengébb GamerLegion, a Falcons, a Monte, a TheMongolz, valamint az akkor még éppencsak debütáló, egyébként teljesen új NAVI és BIG felállások ellen diadalmaskodtak csak. Ami közös ezekben a csapatokban, hogy akkor és ott egyáltalán nem várt tőlük senki semmit, mert nem is játszottak annyira jól vagy konzisztensen, hogy egy lapon említhessük őket egy Heroickal. Tehát bőven benne van a pakliban, hogyha a dánok csak egyszer kaptak volna ezeknél jobb ellenfeleket, még hamarabb búcsúznak – azaz erősen infláltak a helyezéseik az említett tornákon. Ez egyébként még a tavaszukra is igaz, mert gyakran akkor is olyan csapatok ellen nyertek a döntők előtt, amiket nem szokás azzal vádolni, hogy jók.

Tényleg nem tudja senki, hogy innen merre tovább a Heroicnak. Megvárják a CS2-t? Vagy nekiállnak csereberélni? Bárhogyan is lesz, az már jól látható, hogy törések vannak a csapat egységében. Minimum valamilyen belső megújulásra szükségük van, ha továbbra is bajnoki címekért akarnak versenyezni. Mert egy EPL-es csopipaki egyszerűen nem fér bele, ha a világ legjobbjai között tartanak számon. Pláne nem egy ilyen csoportban.

MAGYAR KÖZVETÍTÉS

Az ESL Pro League-et ezen a héten is élőben, magyar nyelven, értékes drop gyűjtési lehetőséggel közvetíti az Esport1TV Twitchen. A C-csoport szerda délután 16:00-kor rajtol. A streamen találkozunk!

Borítókép: HLTV

Kövess Minket!Gamer szótár