Az utolsó szög az Xbox koporsójában? - Még annál is erősebb lesz a PlayStation 5 Pro, mint ahogy eddig hittük

Az utolsó szög az Xbox koporsójában? - Még annál is erősebb lesz a PlayStation 5 Pro, mint ahogy eddig hittük

A Digital Foundry szerint van még egy trükk a Sony tarsolyában, amivel extra FPS-eket facsarhatnak ki a PlayStation 5 Próból.

Készül a PlayStation 5 Pro, ez a halálnál és az adóknál is biztosabb. Egy ideje tudjuk már, hogy mi lesz benne, és azt is, hogy milyen szoftveres újítással fogják feldobni, továbbá sejtjük, hogy mikor jelenik meg és mit játszhatunk rajta. Az azonban hatalmas kérdőjel egyelőre, hogy hogyan fognak futni rajta a játékok.

A Digital Foundry korábbi elemzése alapján mi is elmélkedtünk egyet azon, hogy vajon képes lesz-e beteljesíteni a nagy ígéretet, azaz tényleg támogatni fogja-e a 4K 60 FPS-t vagy a 8K 30 FPS-t a gyakorlatban. Az erről történő tájékoztatást elvileg a PS5 Pro Enhanced címkével oldaná meg a konzolgyártó. De ha ez sem lenne még elég, akkor most már tudjuk, hogy hajlandóak egy kis extra GPU-teljesítményt rádobni még arra, amit eddig a pletykákban hallhattunk.

Ezeket olvastad már?

A Digital Foundry cikke szerint a – sima PS5-nél alacsonyabb – 2,18GHz-es alap órajelen futó grafikai processzor képes lesz bizonyos esetekben turbó fokozatba kapcsolni, így akár 2,35GHz-ig is elnyújtózkodni. Bár ez nem tűnik nagy különbségnek, kiegészítve a ténnyel, hogy ezúttal az L0 és L1 gyorsítótárak a duplájára nőnek (16KB helyett 32KB, 128KB helyett 256KB), rögtön jobban hangzik. Így valószínűleg megbízhatóbb sugárkövetési teljesítményt fog leadni az elődjéhez képest az új konzol – legalábbis a szaklap véleménye szerint.

A GPU órajel boostján túl a PS5 Pro támogatni fogja a DirectX 12 Ultimate egyes funkcióit is, például a variable rate shadinget és a hibrid MSAA-t (Multisample anti-aliasingot). Mindezek a hardver képességeivel kombinálva elméletben akár 45%-os teljesítmény növekedést is hozhatnak az új konzolnak a régihez képest. Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy a leggyakrabban valószínűleg a PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution) nevű, DLSS-hez hasonló megoldás fogja a legtöbb extra FPS-t adni a játékokban.

A PS5 Pro várhatóan még az idei ünnepi szezonban megjelenik, bár elképzelhető, hogy inkább a GTA 6 környékére időzíti a gépet a Sony.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Közvetítések