A VP híres túlélője a legjobb tíz közé savelte magát

Az orosz AWP-s most először lőtte be magát a legjobbak közé.

Nem minden CS:GO játékosból lesz mém. Ezt igencsak kevesen mondhatják el magukról, de a Virtos.pro AWP-s irányítója például igen. A "Jame time" közkedvelt mém a CS:GO adásokon, akkor is, ha éppen nem a VP játszik. A Jame által oly kedvelt fegyvermentés azonban több egy mémnél, nem kevés sikerhez vezette már az a csapatot és persze Jamet is.

Az orosz AWp-s viszonylag gyors karriert futott be. 2017 közepén tűnt fel a profik között, őszre pedig az akkori AVANGAR játékosa volt. Saját bevallása szerint ez volt az első igazán profi csapata, itt érezte azt elsőként, hogy tényleg komoly munka szükséges a csapat működéséhez, itt találkozott az első komoly célokkal és itt érték őt az első biztató eredmények is.

"Dimasick vitt engem az AVANGARhoz, ő ajánlott be, de előtti is jó számaim voltak már HLTV-n. Az előző csapataimhoz képest viszont, ott minden más volt. Más hozzáállás, más célok, más munkafolyamatok. Az volt az első profi csapatom."

Ironikus módon, mostanra viszont elért oda a karrierjében, hogy ami anno az AVANGARnál még előnyüknek számított, az most már inkább hátrány. Az online és offline versenyekre gondolok. Amikor Jame az AVANGARhoz került, lassan de biztosan fejlődött a csapat. A kisebb CIS tornákon elért győzelmeket nemzetközi diadalokra cserélték, és a HLTV ranglétrán is egyre feljebb és feljebb másztak. Mondanunk sem kell, hogy Jame folyamatosan a hátán cieplte a csapatot, alig volt olyan versenyük, amikor 1.1-es HLTV értékelés alá csúszott volna.

A LAN-okon azonban mindig elhasaltak. Amennyire jól játszottak online, pont annyira rosszul offline. Nem volt egyszerűen kellő tapasztalatuk hozzá, így persze cserékhez folyamodtak. A cserékkel együtt pedig megérkezett a Major győztes AdreN is, akivel máris jobbak lettek LAN-on. Olyannyira, hogy 2019-ben, a berlini StarLadder Majorön csak az Astralis állította meg őket a döntőben, az azt követő moszkvai BLAST Pro Series versenyén pedig már győzedelmeskedni tudtak. Ekkor már javában élt a Jame time mém. Az AVANGAR irányítója ugyanis olyan sűrűn szereti kimenteni a fegyvereket, hogy sokszor nincs is körük, amiben ne lenne legalább egy meglepetés AWP.

A 2019-es sikerek után nem volt kérdés, hogy valaki le fog csapni az ötösre. Az a valaki a Virtus.pro volt, ahol úgy döntött a vezetés 2020 elején, hogy elengedik a lengyel csapat álmát és megveszik az AVANGAR ötösét. Nem mondhatnánk, hogy azonnal sikeres volt az átállás, a Major döntős csapat hirtelen szenvedni kezdett, főleg azokon az online eseményeken, amik előtte jól mentek számukra. Jött a COVID-éra, a VP pedig már hazai riválisaitól is rendre kikapott. Jame ugyan tartotta a tőle megszokott és már-már elvárt szintet, de a csapat nem működött jól.

A megoldást a csere, valamint YEKINDAR érkezése jelentette. Nem csak ő maga jelentett új erőt a VP-nek, de a többieket is fejlődésre sarkalta fiatalos lendületével.

"Akkor sokkat többet gyakoroltam, mint az előző 2 évben, de a legtöbbett mégis akkor praccolta a csapat, amikor YEKINDAR megérkezett. Ő 167 órákat ölt a játékba két hét alatt, tartani kellett vele a lépést."

A sikerek ellenére, mégis egy radar alatt repülő csapat lett a VP. Hiába vannak szép eredményeik, hiába voltak 2021-ben végig a Top 10 közelében (a 3. hely volt a legjobb és a 12. a legrosszabb számukra), valahogy nem tudják igazán nagy erővel növelni a rajongóik számát. Sokan még a mai napig is rácsodálkoznak ha rájátszásban van a VP, ha Jame megszerzni élete első Top 20-as címét, pedig az igazság az, hogy ha megnézzük a számokat, Jame és a VP kimagasló formában volt tavaly, csaképp mindig valahogy a NaVi, a G2, a Gambit, a Heroic árnyékában.

A HLTV TOP 20 EDDIG:

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!