IEM Katowice: A Play-In legnagyobb csalódásai és meglepetései

IEM Katowice: A Play-In legnagyobb csalódásai és meglepetései

Voltak, akik túl korán véreztek el, és voltak, akik valahogyan elsők lettek a játékosaik minősége és a sekélyes taktikák ellenére.

Ma már a főesemény csoportkörének mérkőzéseit követhetik az egyébként magyar nyelven is elérhető IEM Katowice közvetítésre kíváncsi rajongók. Bár maga az esemény már kedd óta tart, a Play-Inből nyolc csapat juthatott be a mostani szakaszba, és a top tizes csapatok nélkül (Entropiq 10., de már nem sokáig) ez még valamivel langyosabb versengés volt. Viszont érdemes meglepetésekről és csalódásokról beszélni már most, mert a nyolc kiadó helyre tényleg jó eséllyel pályázott tíz-tizenkét gárda is és végül átcsúszott a szűrőn néhány meglepő felállás.

A legnagyobb csalódások

A négy egyértelműen leggyengébb csapat (MIBR, Renegades, Sprout és Wisla Krakow) mind gyorsan kiestek, ami nem meglepetés, ők látványosan gyengébbek a többieknél. Az utolsó pillanatban meghívott Movistar Riders kiesése sem volt annyira szívszorító esemény, nekik nem volt idejük felkészülni sem. A beugrókkal és felemásan muzsikáló csapatokkal szemben azonban meglepő volt az Entropiq vagy a BIG korai búcsúja, de a GODSENT sem volt annyira meggyőző most, mint néhány hónappal ezelőtt.

Entropiq

Az Entropiq 2021-ben gyakorlatilag a semmiből felzárkózott a Virtus.pro mögé mint a negyedik legjobb a CIS-régióból, ami nem kis eredmény. Ahogyan az sem, hogy majdnem megverték a Gambitet Bo5-ben a V4 FSF-en. Ehhez képest az ENCE elleni vereségtől kezdve nem tűntek annyira meggyőzőnek. A Renegades elleni egyoldalú meccs igazából a minimum volt, de az eredményjelző (16:6 Nuke, 16:5 Ancient) nem meséli el a teljes történetet, sok szoros kör volt az első pályán, és inkább a saját választásukon, a másodikon mutatták meg mire képesek. A MOUZ elleni meccsnél mi, magyarok nyilván örültünk az eredménynek, de valójában az Entropiq volt előnyösebb helyzetben, teljes csapattal, kedvező vétóval vághattak bele a Bo3-ban, mégis teljesen szétkapta őket a torzsi–JDC csodapáros. A HLTV szerint jelenleg a világ 10. legjobb csapata egyáltalán nem nőtt fel ehhez a szinthez, és megmutatták, hogy csak azért vannak ennyire erős pozícióban, mert az átigazolások miatt sokan kiestek a top 30-ból is – Katowice után örülhetnek, ha a top 20-ban maradnak.

BIG

A BIG már a BLAST Premier Springen is felemás volt, de akkor odaértek a 4-6., továbbjutást érő helyre. FaveN történelmi leigazolása után viszont mindenki azt várta, hogy a tűzerő jelentősen javulni fog a gade-féle felálláshoz képest. Eddig azonban csak syrsoNtól láthattunk javulást, több meccsen is a hátán cipelte a csapatot impactet illetően, míg faveN jobb mint gade, de egyelőre nem az a sztár, aki a Sproutban volt. Egy olyan Astralistól kaptak ki Katowicében, aminek a játékát nézni is rossz, aztán a fnatic is megverte őket, pedig smooya szabályosan throwolta a köröket néha az AWP-vel. Sokan reménykedtek faveN érkezése miatt a BIG előrelépésében, de ez vagy nem jön, vagy még idő kell hozzá.

GODSENT

A GODSENT egy ilyen igazi wild card csapatnak minősül, folyamatosan fejlődnek, TACO IGL-ként eddig remekül helytáll. 2021 vége felé külön cikkben szedtük össze az eredményeiket, lehetőségeiket. Akkor még az asztalon volt saffee leigazolása is, de ő a FURIAban játszik már, a tehetsége pedig nagyon hiányzik a GODSENTből. A tűzerő egyébként is kevés ebben a csapatban, de az ENCE elleni meccsen látszott, hogy egy-két fragerősebb játékos hiányzott az eredmény megfordításához, nem a mélység vagy a találékonyság. Kár a kiesésükért, de lehet ez a pofon most kellett az ESL Pro League előtt, ahol szintén helyet szereztek tavaly kemény munkával.

A következő oldalon a legnagyobb meglepetésekkel folytatódik a cikk!

A legnagyobb meglepetések

OG, Copenhagen Flames, Astralis. Már az is egy csoda, hogy továbbjutottak, hiszen a játékosok általános minősége – a versenyben lévő csapatok alapján – inkább a Play-In középmezőnyét jelenti, annak is az alját. Valahogyan mégis ez a három csapat (és a beugróval játszó FaZe) szerezte meg az első négy helyet. Az OG nászutas periódusa és a Copenhagen Flames felébredése néhány hónap téli álom után örömteli fejlemények a rajongóiknak, az Astralis viszont továbbra is a blameF- vagy k0nfig-show, nem világverők.

OG

Az OG már a BLAST Premier Spring csoportkörén is meglepett mindenkit azzal, hogy az irányítócsere után nexa valahogyan képes volt kipréselni olyan teljesítményt is a nem túl acélos felállásból, amivel az elsők között végezhettek. Aleksib alatt ilyen eredményre esélyük sem volt, és nehéz eldönteni, hogy ez most mit is jelent a nagykép szempontjából. A finn IGL nem véletlenül került a G2-ba, egyszer már sikeres volt az ENCE-szel, de az OG-ból látványosan hiányzott a mélység a vezetése alatt. Lehet a játékosok nem illettek hozzá, lehet nem volt mögötte olyan edző, mint XTQZZZ, bármi oka lehetett annak, hogy ott nem ment neki, a G2-ban pedig megy.

Ugyanez igaz lehet nexára is, aki láthatóan jobban érzi magát az OG-nál, de az eddigi sikerek még bőven leírhatóak nászutas periódusként, azaz kezdeti laza játékként. Az OG esetében nagyon alacsonyan van az a plafon, amit elérhetnek a jelenlegi játékosokkal. Nexa pedig mindig is inkább abban volt sikeres, hogy elviszi a top 10 közelébe a csapatait, nem abban, hogy ezen túl is lép velük (lásd CR4ZY a Berlin Majorön). A Play-Inből való kijutás szép eredmény tőlük, a Heroic elleni szép fellépés, vagy ennél is több, akár egy rájátszásba jutás, már bőven több, mint ami reális lenne tőlük.

Copenhagen Flames

A dánok kapcsán többször is elismerte már a szervezetük vezetője, hogy most akár a Complexity-ben is játszhatnának, ők nem kötötték meg a kezüket. Ennek ellenére ez az üzlet kútba esett, vélhetően a játékosok túl magas fizetésigénye miatt. Pedig a PGL Stockholm Major legnagyobb meglepetéscsapatáról egy időben mindenki azt hitte, hogy a legújabb dán sztárokkal van dolgunk. Aztán egyszercsak véget ért a Major, és jóformán eltűntek három hónapra (kisebb online meccseket játszottak), ezzel elveszítve az összes őket övező hype-ot. Katowicében a félresikerült Complexity-tárgyalásokat kiheverve meglepően erős játékkal tértek vissza: a Play-Inen csak torzsi ékelődött be közéjük statisztikák terén, ráadásul simán verték a fnaticot és a NIP-et is a továbbjutáshoz. Tehát egy abszolút nem megúszós, felkészült, fragerős játékkal mutatkoztak be 2022-ben LAN-on. A Virtus.pro ellen ugyan kikaptak a főesemény csoportkörében, de már az is nagy szám, hogy idáig elértek ebben a mezőnyben.

Astralis

Mostanában mindenki sokat ekézi a „legjobbnak” tartott dán csapatot, mi is rendszeresen beszámolunk a hiányosságaikról. Most is csak ezeket a pontokat tudjuk ismételni velük kapcsolatban: Lucky nem elég jó ehhez a szinthez, Xyp9x az új szerződése óta árnyéka önmagának, gla1ve sem sokkal jobb, k0nfig inkonzisztens, ave nem zonic. Az egyetlen pozitív eleme ennek a csapatnak blameF, aki tényleg minden tőle telhetőt megtesz, állandóan a scoreboard elején végez és magas impacttel játszik. De amíg az Astralis inkább az imázzsal és a részvényesekkel foglalkozik ahelyett, hogy versenyképes csapata legyen, komoly változást hiába várnak a rajongók.

Katowicében viszont sikerült az, amire nem sokan számítottak: az Astralis az elsők között jutott ki a csoportjából. A hogyan már más kérdés, ugyanis egy gyenge MIBR-t vertek meg szoros Bo1-ben, majd egy csalódást keltő BIG-et Bo3-ban. Utóbbiban fontos szerepe volt annak, hogy gla1ve végre kicsit magára talált, igaz, ez picit olyan volt, mintha blameF kárára menne néha. Az a probléma, hogy túl sok a passzív játékos a csapatban, Luckynak nincs impactje, és csak akkor tudnak jelen állapotukban meccset nyerni, ha az ellenfél sokat hibázik. Éppen ezért meglepetés, hogy idáig jutottak, és még inkább az lesz, ha valahogy a Spodekbe kerülnek. Jelen állás szerint csak azért nem cserélnek, mert különben a Majorre a nyílt selejtezőn keresztül kell kvalizniuk (gla1ve-Lucky-Xyp9x a mag), szóval májusig valahogyan át kell vészelnie a rajongóknak, valamint k0nfignak és blameF-nek is ezt az időszakot. Utána mi lesz? Acor vagy nicodooz simán jöhet Lucky helyére, talán valaki Xyp9xére is.

AZ IEM KATOWICE PLAY-IN TOVÁBBJUTÓI:

  • OG
  • Astralis
  • FaZe
  • CPH Flames
  • MOUZ
  • NiP
  • Fnatic
  • ENCE

AZ IEM KATOWICE MAI MENETRENDJE AZ ESPORT1TV-N:

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!