Hat csapat, akik lemaradtak a Majorről, de talán jobb is így

Hat csapat, akik lemaradtak a Majorről, de talán jobb is így

Csak 24-en juthatnak ki a Majorre, így akadnak olyanok, akiknek ott lett volna a helyük, mégis tragikus véget ért az RMR-szereplésük.

A hétvégén véget ért a PGL Major Antwerpen utolsó RMR-ja is, így kialakult a 24 fős mezőny, akik a trófeáért küzdhetnek. Azonban azt a listát vizsgálva néhány nagyobb név hiánya gyorsan feltűnhetett: az OG, a MOUZ, a fnatic, az Entropiq, az EG és a TYLOO is lemaradt a Majorről ezúttal. Ezen csapatok esetében vagy a ranglistás helyezés, vagy a játékosok története, esetleg a szervezetük korábbi sikerei miatt érezhetik a rajongók joggal, hogy ott lett volna a helyük a belga versenyen, azonban így vagy úgy elhibázták a lehetőséget. Csak amíg a MOUZnál ez elnézhető a fiatal, tapasztalatlan felállás miatt, addig egy Majorgyőztesekből álló EG már nehezen magyarázza ki magát a gödörből, amibe két-három hónap alatt beleásták magukat.

Ranglista alapján ott lett volna a helyük

Ilyen az Entropiq, az OG és a MOUZ is. A fnaticot ebbe nem érdemes belekeverni, mert ők a játékosmag miatt vannak magasan értékelve, de valójában néhány pályányi felvillanáson túl nem sok ígéreteset láttunk tőlük smooya távozása óta – nagyon mély problémák vannak ott, amire nemsokára kitérünk. Az Entropiq talán a legnagyobb csapat, akik lemaradtak a Majorről, nemrég még stabil top 10-es együttesnek számítottak. Ráadásul nem is a túl kemény sorsolás vetett véget a tornájuknak, hanem a gyenge teljesítmény: négy meccs alatt egyedül az Endpoint ellen hoztak pályát, ellenben megverte őket a Bad News Eagles hosszabbításban, az Anonymo 16:14-re, a HEET 2-0-ra. Ez egy ilyen kaliberű csapatnak elfogadhatatlan eredmény és ha azt nézzük, mennyi ideje vannak együtt a játékosok, akkor lehet cseréért kiálltanak a látottak.

Az OG esete nagyon hasonló az Entropiqhoz, a top 10 határán voltak még néhány hete, a mostani eredménynek köszönhetően pedig lehet a top 20-ból is kiesnek majd. Nexa érkezésekor azonnal felfelé ívelt a haldokló csapat pályája, de a katowicei kiesést követően két hónapig nem játszottak hivatalos meccset. Az RMR-on a NAVI elleni vereség elfogadható, a forZe elleni már kevésbé, az Eternal Fire-től kapott 2-0-a pedig hatalmas redflag abban az értelemben, hogy ennek a csapatnak a szerb irányító kezei alatt négy hónap kellett ahhoz, hogy elérjék a csúcsot, majd visszaessenek a fenntartható szintjükre és aztán összedőljenek, mint a kártyavár. Nem éppen az az any% speedrun, amit az OG keresett, attól tartunk. Alighanem meg kell bontani ezt az egységet, mert ennek az öt játékosnak nincs feljebb, maximum meglepetésekre lehetnek jók.

A MOUZ kieséséért nehéz haragudni. Ha túltesszük magunkat azon, hogy torzsi egy magyar játékos és ez a cikk magyar rajongóknak készül, akkor el kell ismerni, hogy egy FaZe vagy egy Vitality egyszerűen magasabb színvonalat képvisel, ezekbe a meccsekbe esélytelenként vágna bele minden napon a MOUZ. Viszont az egyéni teljesítmények sem feltétlenül tükrözték a korábban már látott képességeket vagy minőséget. Ez a felállás nagyon fiatal játékosokból áll, még az „idősebbek” sem olyan tapasztaltak tier 1 Counter-Strike-ban, mint az ellenfeleik voltak. Kontextusként: a 19 éves frozen a legjártasabb tier 1 játékos a csapatban! Így nem lehet ilyen ellenfelek között reális egy Majorszereplés elérése, legfeljebb szerencsésebb sorsolásokkal. Viszont ez a kieséses fontos tanulságokkal jár a MOUZ számára és ezt a jövőben még motivációként is tudják használni, ha majd mindenki felveszi a ritmust. Szükségszerű pofonként is leírható. De nem lehet azt mondani, hogy egyértelműen cserére van szükség.

Ezzel a névvel minden Majorön ott lenne a helyük

Fnatic és TYLOO, elsősorban rátok nézünk. De az EG-t is idevehetjük, bár őket még az alapján is lehet kritizálni, hogy kik játszanak náluk, nem csak azért, mert kik játszhatnának. Stewie2k, autimatic és RUSH Majorgyőztes játékosok, a régiójuk legtapasztaltabbjai ezen a ponton. Mellettük pedig ott van CeRq, az egykoron hatalmas tehetségnek tartott bolgár AWP-s. Valamint az a Brehze, aki két év alatt sztár riflerből átlag alattivá vált. Az EG terve alighanem az volt, hogy három legenda behozatalával a többiek is munkának látnak, mert tudjuk, hogy van jobb formájuk. Ehhez képest a Valorantból visszatérő autimatic a húzóember ebben a csapatban. Stewie2k irányítói munkája kritikán aluli, a köreik nagy részében csak várják, hogy lőjön valaki egy nyitót végre. Ilyen kaliberű játékosokkal sokkal kezdeményezőbb játékot várna az ember, de az eddig látottak alapján jobban hasonlít a projekt haveri FACEITezéshez, mint profi CS:GO csapathoz. Az EG-nek nem volt nagy szerencséje az utóbbi években a játékban, hoztak rossz döntéseket. De tisztán látható, hogy ez a felállás sem megoldás semmire. Lehet jobban járnának, ha követnék a Cloud9-t és vennének pár CIS-játékost vagy európaiakat, ha komolyan gondolják a versengést is.

A fnatic a 2019-es katowicei Major óta nem jutott ki Majorre – igaz, az antwerpeni még csak a harmadik lesz azóta. De egy olyan szervezet, ami CS:GO-ban három Majort is nyert és utána is az egyik legveszélyesebb ellenfél volt éveken át? Egy olyan szervezet, ami afféle kapuőrzője volt a dicsőségnek a játékosai révén? Az egyszerűen nem engedheti meg magának azt a kényelmet, hogy évekkel a csúcsuk után is ragaszkodik a bejáratott, de egyre gyengébb játékosokhoz. Ez volt az első hiba. A második? A meglévő játékosok félrekezelése: smooya kirúgása, brollan elengedése, az akadémisták behozatala, majd egy felemás arcot mutató poizon játszatása mind-mind olyan hibák, amelyek a mostani eredményhez vezettek. Lehet kardoskodni, hogy jó, de akkor ki játszon náluk? De valójában az elvárásokat az ambícióhoz kell igazítani. Két hónap alatt eljutott a fnatic onnan, hogy van egy ígéretes top 20-as csapatuk, oda, hogy van egy haláltusát vívó top 20-as csapatuk. A folytatásban itt alighanem komoly változások lesznek, de az org egy kicsit elengedte az ambícióit, amikor a legígéretesebb svéd játékost eladta a helyi rivális NIP-nek, tehát lehet jobb lesz hozzászokni, hogy ők most már ez a csapat.

A TYLOO kiesése az ázsiai RMR-on egyrészt fájó bntet miatt, akinek továbbra is európai kaliberű csapatokban kellene játszania a képességei alapján, nem Kínában. Másrészt fájó, mert ők voltak hosszú időn át AZ ÁZSIAI CSAPAT, akik kijutottak a Majorre, eltemettek egy-két középszerű nagynevet, majd hat hónapra eltűntek. Üde színfoltjai voltak a Majoröknek mindig is, a mechanikai képességek és érdekes megközelítések miatt. A helyüket viszont egy újonc ötös veszi át Antwerpenben, a mongol IHC Esports – kíváncsian várjuk, hogy az ázsiai CS új generációja mire képes a nemzetközi mezőnyben. De a TYLOO számára somebody visszavonulásával tényleg véget ért egy korszak.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!