HUNDEN nem ment sehová, az Astralisnak dolgozik!

HUNDEN nem ment sehová, az Astralisnak dolgozik!

Egy szponzori megállapodás lehetett a kiskapu, amin keresztül HUNDEN és az Astralis együtt dolgozott. A szervezet szerint nincs itt semmi látnivaló. Egy forrás szerint HUNDEN úgy csinált, mintha a csapat edzője lenne.

Az Astralis megerősítette a Dexertonak, hogy a tavalyi botrány és az eltiltás ellenére együtt dolgoznak HUNDENnel, a Heroic egykori edzőjével. A Richard Lewis által közölt riport szerint a szervezet azt állítja, a játékosok és HUNDEN az Aim Lab nevű gyakorlóprogramhoz készítenek felkészítő anyagokat, de a források szerint valójában a csapat edzői feladataiban segédkezik, amit az ESIC-től kapott ban miatt hivatalosan, versenyeken nem tehetne meg. Az Astralis tagadja utóbbit.

Hunden bizonyította a hűségét

HUNDEN 2020-ban kapott először eltiltást az ESIC-től, amiért használta a coach bugot, többek között egy Astralis elleni mérkőzésen a Heroic edzőjeként. Miután ezt a nyolchónapos büntetést leszolgálta, 2021-ben a Heroic visszahelyezte őt az edzői székbe. Ám néhány hónapon belül már jött is az újabb botrány, a stratbook szivárogtatási kísérlet. HUNDEN akkor azt állította, hogy csak anti-strat anyagokról volt szó, de ezzel sem szépített a történeten, mert a 2021-es IEM Köln után pont az Astralishoz ment volna át zonic helyére és nekik akarta átadni a bizalmas információkat is. Ezután az ESIC két évre eltiltotta HUNDENt az edzősködéstől, a Heroic pedig a szerződése megszegéséért beperelte őt. Az ESIC főbiztosa, Ian Smith azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy HUNDENt megkérték volna a fájlok elküldésére, a bizonyítékok alapján az Astralistól azokat senki sem nyitotta meg.

A duzzadó botrányt HUNDEN a lehető legrosszabbul kezelte, megpróbálta bemártani a Heroic szervezetét és a volt csapattársait is. Például rá akarta venni őket, hogy ismerjék be a csalásban betöltött szerepüket, hogy ezt az információt az ESIC-hez eljutattva kitiltassa őket. Közben kiderült, hogy a Heroic titoktartási nyilatkozatot iratott alá az érintett felekkel, ami alapján nem beszélhettek semmilyen vélt vagy valós csalási kísérletről. Végül HUNDENnek annyit sikerült elérnie, hogy az akkor már az OG-ban játszó (és egyébként orvosilag bizonyítottan korlátozott ítélőképességű) niko kapott egy könnyű fegyelmi büntetést az ESIC-től, ami megrovással és pár jótékony elbeszélgetéssel járt.

A szálak lezárása után a HUNDEN körüli botrány elcsitult. Azonban, mint Richard Lewis is írja a most megjelent riportjában: 2022 elején több, az Astralistól való félelem miatt névtelenséget kérő dán forrás is megkereste a Dexertot azzal, hogy HUNDEN az Astralisszal dolgozik és erre bizonyítékuk is van.

Az egyikük azt mondta: „Amint megtörtént a kitiltás, tudták, hogy HUNDENnek munkára van szüksége és már bizonyította a hűségét, szóval találtak egy módot arra, hogy ne mint edzőt fizethessék a munkájáért és így nem kellett mondaniuk semmit. Ott dolgozik a játékosokkal és amint lejár a banja, adni fognak neki egy hivatalos állást.” Továbbá azt mondta ez a forrás, hogy HUNDEN az Astralis irodájában úgy cselekszik, mintha az edző vagy az elemző lenne.

Az Aim Lab-szál

Egy másik forrás azt állítja, hogy HUNDEN az Astralis és az Aim Lab szponzori megállapodásán keresztül dolgozik a csapattal. Eszerint a 2021 novemberében kötött megállapodás szerint az Astralis segít „az Aim Lab Playerbase platformján keresztül egy új, a játékosokat fejlesztő eszköz fejlesztésében”, valamint „elindít egy leckékből álló videósorozatot játékosok fejlődésének támogatására CS:GO-ban és más játékokban”. A forrás azt állítja, ez olyan hozzáférést ad HUNDENnek a játékosokhoz, amit nem zár ki az ESIC-től kapott ban.

A Dexerto ezért megkereste az Aim Labet. Ők adtak egy üres nyilatkozatot adtak arról, hogy mit és hogyan csinál a Patreon szerű videós platformjuk. A lényegi pont ezzel kapcsolatban, hogy HUNDEN nem áll szerződésben velük. Az Aim Lab partnerei viszont szabadon választhatnak bárkit a produkciójukhoz, ha nem sértik az ÁSZF-et.

Ezután az Astralist kereste meg a Dexerto, akik elismerték a HUNDENnel közös munkát, azonban tagadják, hogy edzői szerepet töltött volna be náluk. HUNDEN a PIXEL.tv-n keresztül kapta meg a fizetését – a cég az első online TV-platform volt Dániában és az Astralis a többségi tulajdonosa 2022 eleje óta. Az Astralis elismerte, hogy HUNDEN az Aim Labbal közös projekten dolgozott velük, de nem gondolják, hogy ezzel probléma lenne. Ráadásul a megállapodásban foglalt feladatok is véget értek, ahogyan HUNDEN szerződése is lejár augusztus végével. Szerintük az természetes, hogy HUNDEN az Astralis CS:GO játékosaival is interaktált a projekt során, mert ők a „főszereplők” ezekben a tartalmakban.

Az Astralis hozzátette mindehhez, hogy örülnének, ha közvetlenebbül dolgozhatnának majd HUNDENnel, amikor 2023. augusztus 24-én lejár az ESIC-től kapott eltiltása „elemzői vagy valami hasonló pozícióban”. Ezt azzal magyarázzák, hogy a büntetés után sem nekik, sem más szervezeteknek nem szabad, hogy a többi coach bug miatt eltiltott edzőtől eltérően kezeljenek bárkit. A csalás bármilyen formáját azonban élesen elítélik.

Záró gondolatok

Mint a riportja végén Richard Lewis is kiemeli, nincsen azzal probléma, ha egy kitiltott edző és a játékosok más szerepekben együtt dolgoznak a felfüggesztés ideje alatt is. De komoly etikai problémákat vet fel, hogy HUNDENről és az Astralisról van szó.

HUNDEN ugyanis csalt az Astralis ellen, amit a híres Nikolaj Nyholm tweet követett, amiben bekérte az irodájába a Heroic játékosait, hogy mondják a szemébe az igazat. 9 hónappal később egy astralisos szerződés reményében HUNDEN megpróbált bizalmas információkat kiszivárogtatni a Heroictól, majd dán lapokban mocskolta a volt csapatát (akik az Astralis közvetlen, helyi riválisai) heteken keresztül, a játékosaikat ki akarta tiltatni bosszúból. Ezt már mi tesszük hozzá, de ez úgy tűnik, mintha munkalehetőséggel jutalmazták volna a tetteit, amelyek alapján minimum kiszámíthatatlannak kellett volna titulálni és inkább le kellett volna söpörni őt a Counter-Strike színéről. Nem pedig odamondani, hogy várunk szeretettel 2023. augusztus 24-én.

Borítókép: HLTV/Astralis – saját illusztráció
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!