Minden, amit az Assassin's Creed Shadowsról az Ubisoft Forward óta tudunk

Minden, amit az Assassin's Creed Shadowsról az Ubisoft Forward óta tudunk

Lesz hajózás? Milyen lesz a térkép? Mutatjuk, milyen újdonságok derültek ki az Assassin's Creed Shadowsról a napokban.

A vasárnap esti Xbox Games Showcase során már megmutatta magát az Assassin's Creed Shadows, de a hétfő esti Ubisoft Forwardon jött el az ideje annak, hogy mélyremenőbb betekintést nyerjünk a játékmenetbe. A 13 perces videóban rengeteg érdekességet láthattunk, ezek közül is talán a Ghost of Tsushimához hasonlatos kardozás szúrt szemet a legtöbbeknek. De ezen felül vannak még újdonságok, illetve a játék rendezője, Charles Benoit is mesélt néhány döntésükről egy, a Dexertónak adott intejújában.

Azzal talán nem árulunk el nagy meglepetést, hogy a korábbi pletykák egytől egyig beigazolódtak mostanra. A korszaktól kezdve a főszereplők kilétén át a játékmenetig rengeteg olyan részlet volt, amit jóval az elmúlt napok leleplezései előtt tudtunk, csak a gyakorlatban még nem láthattunk. Az első pletykák és a játékmenetről szóló videók között is voltak érdekes információk még, amelyeket most nem vennénk át egytől egyig végig, de ha lemaradtál volna róluk, akkor az alábbi linkeken keresztül jobban utánuk járhatsz:

Térkép

Rátérve az újdonságokra, most már biztos, hogy egy Origins méretű térképet kapunk majd, amelynek a szárazföld lesz a fókuszában. Bár ezt nem mutatták meg a fejlesztők, kiszivárgott egy kép, ami állítólag ezt ábrázolja. Mivel egyelőre nem nyert megerősítést ennek valódisága, érdemes fenntartásokkal kezelni:

Fegyverek

Az AC Shadows egyik érdekes változtatása a korábbi néhány részhez képest, hogy a fegyvereink is rendelkeznek majd képességfával. Ez azért segíthet majd mélyíteni a játékmenetet a választékon túl is, bár nem mehetünk el amellett, hogy az ókori, kora középkori játékok után most amiatt, hogy az 1580-as években járunk, lőfegyverek is lesznek majd. Persze nem kell rögtön Call of Duty-t vizionálni az Assassin's Creedbe. Mint Charles Benoit is elmondta a Dexertónak, itt a portugál kereskedők által behozott, korai, egylövetű puskákra kell készülni, vagyis hasonlóra, mint amit az AC 3-4-ben láttunk például.

Fejlődés

A fejlődésről még egy gondolat. Mivel két karakter lesz a játékban, fontos kérdés az, hogy mennyire erőlteti ránk a játék, hogy az egyiket vagy a másikat használjuk, illetve milyen implikációkat hordoz ez a váltogatás a képességek terén. Nos, most már tudjuk, hogy a játék elején még több lesz a kényszerű váltogatás a karakterek között a küldetések miatt, de később ez egyre szabadabbá válik, és nem feltétlenül a játékmenet (lopakodás vs nyílt harc), hanem a narratíva határozza majd meg, hogy éppen kivel játszhatunk. A küldetések többsége lehetővé teszi majd, hogy szabadon válasszunk, Benoit szerint pedig a játékosok preferenciái miatt a fejlődést is ezt szem előtt tartva oldották meg: „ha 10 órát játszol az egyikkel, akkor lesz egy csomó új dolog, amit váltás után a másikkal is csinálhatsz.” A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha Yasukével lépjük a szinteket, lesz ebből mondjuk 5 pontunk, akkor azt akár elkölthetjük Naoéra is, tehát nagy lemaradásban nem lesz.

Hajózás

A hajózás elengedhetetlen része az Assassin's Creednek, és bár az utóbbi években voltak olyan címek ahol korlátozottan (Origins) vagy egyáltalán nem (Mirage) használhattunk hajókat, illetve olyanok is, ahol azt csináltunk velük, amit akartunk (Odyssey, Valhalla), most ismét egy kompromisszumos megoldás mellett döntöttek a fejlesztők. Különösen érdekes lesz mindez amiatt, hogy Oda Nobunaga a vagyonának egy jelentős részét páncélozott hajókra költötte el, amelyek jelentősek voltak a háború során. De Benoit azt mondta, nem lett volna sok értelme, ha van egy ilyen hajónk:

„Van egy hajó, amit megnézhetsz, felmehetsz rá, van egy olyan is, ami utazik az országban kereskedelmi célokból. Ezt használhatod utazásra is. De a térképünk a szárazföldre, a hegyekre fókuszál, ezért nem volt sok értelme, hogy a nyílt tengeri területet helyezzük előtérbe. A szárazföldre fókuszáltunk.”

Az Assassin's Creed Shadows 2024. november 15-én érkezik PC-re, PS5-re és Xbox Series X/S-re is!

Kövess Minket!



Gamer szótár