Ez történt tavasszal: Dávid és Góliát harca a Pro League címért

Ez történt tavasszal: Dávid és Góliát harca a Pro League címért

Pár gyors cseréről és megbetegedésekről, valamint rain visszatéréséről és az ENCE felemelkedéséről szólt az ESL Pro League 15. szezonja.

A nyári szünet után máris a Major selejtezőkkel, a BLAST Premier őszi csoportkörével és az ESL Pro League-gel folytatódik az év. Az év, amikor végre magunk mögött hagytuk az online érát. Az év, ami megannyi szórakoztató meccsel szolgált már a CS:GO rajongóinak eddig is. Az év, amiről azt gondolhatnánk, hogy a FaZe minden riválist elsöprő korszakában élünk, ha nem nézünk kicsit a függöny mögé vagy rosszul szolgál bennünket az emlékezetünk. 2022. eddigi története jóval színesebb és szagosabb volt ennél. Ezért most egy minisorozatban áttekintjük, mi és hogyan történt eddig, miközben arra keressük a választ, hogy a Grand Slamtől mindössze egyetlen győzelemre lévő FaZe érájában élünk-e már.

Két verseny között

Az IEM Katowicét követően nem sok idő volt az ESL Pro League kezdéséig, de sztorikból nem volt hiány. Egyrészt elindultak a PGL Major Antwerpen selejtezői, ami előtt jött pár gyors csere: az Astralis behozta farligot Lucky helyére és trace váltotta avet az edzői székben, a fnatic kirakta smooyát a reptéren, a NIP leigazolta Brollant. A változások azonban nem álltak meg itt, ugyanis KRiMZ és Aleksib is elkapták a koronavírust, így kimaradtak a csoportkör egy részéről vagy egészéről. Továbbá az orosz-ukrán háború miatt nevet és mezt váltott két orosz csapat, a Virtus.pro és a Gambit – ezzel együtt veszélybe kerültek a felállásaik is.

A katowicei bajnok FaZe pedig furcsa helyzetben találta magát, mert amíg sokan karrigant dícsérték, hogy beugróval is nyerni tudott, a közösség egy jelentős hányada azért szurkolt, hogy kirúgják raint és hozzák be jks-t véglegesen a csapatba. A FaZe-nek tehát ismételten bizonyítania kellett, méghozzá azt, hogy nem egyszeri csoda történt Lengyelországban, hanem még annál is jobbak tudnak lenni a tényleges felállásukkal. A nyomás egy része rainre került, aki a betegsége után hirtelen a helyéért küzdött – legalábbis a nézők szemében. Valójában a FaZe-nek esze ágában sem volt lecserélni a leghűségesebb játékosát, de nyilván nem ez volt az a pillanat, amikor lustálkodni kezdhetett.

A csoportkör

A több héten át tartó ESL Pro League első szakaszában több meglepetés is született. Az A-csoportban a G2 Aleksib hiánya miatt szenvedett, nélküle csakis az ausztrál LookingForOrgot sikerült megverni, majd a visszatérésekor még a NIP-et, de ezzel együtt is kiestek. A fnatictól nem várt senki semmit igazán, a körülöttük lévő dráma, valamint KRiMZ hiánya miatt fix kieső helyre vártuk őket. Végül elcsípték a csoport harmadik helyét, megelőzve torzsiékat is – ennek az lett az eredménye, hogy JDC váltotta NBK-t a felállásban.

A B-csoportban a legnagyobb meglepetést az ENCE okozta, miután a nyitómeccsükön több domináns teljesítménnyel 2-1-re verték a FaZe-t. Különösebb tétje ennek nem volt, mindketten kijutottak a rájátszásba, de lesz még jelentősége a sztori végén ennek a részletnek. A C-csoportban a Movistar Riders okozott nagy meglepetést. A D-csoportban a NAVI dominált, ami egészen unalmas vége lett volna a csoportkörnek. Szerencsére a dán derbi és az azt követő vita gla1ve és cadiaN között elég tüzet szolgált a következő egy hónapra is.

A rájátszás

A rájátszásban a FaZe igen kemény utat kapott magának, meg kellett verjék az akkori ranglista második (NAVI) majd harmadik (Gambit) helyezettjét, hogy egyáltalán az elődöntőben találják magukat, ahol egy igen veszélyesnek tűnő FURIA várta őket. A cica azonban nem harapott túl nagyot és így a FaZe elért a döntőig pár szorosabb pálya után. A rájátszás másik ágán szintén kemény küzdelmek voltak végig, nyitott volt a mezőny, nagy eltérések voltak a csapatok minőségében.

Utólag persze tudjuk, hogy az ENCE jutott be innen a döntőbe, de ez egyáltalán nem volt annyira egyértelmű végkifejlett akkor. Az EPL előtt még csak a világ 15. legjobb csapata voltak papíron és ezen az ágon játszott a sokkal jobbnak tartott Heroic és a NIP is. Az ENCE-nek valamelyest szerencséje volt, mert a fnatic és a Movistar Riders voltak az első ellenfelei. Eközben a nagyok a másik ágon lejátszották egymás között: a Liquid csodával határos módon megverte a Heroicot, a NIPnek ezzel könnyű utat adva az elődöntőig, az akkoriban többször cserélő svédek azonban nem tudtak versenyre kelni Snappiékkal.

A döntő

A döntőt alapvetően Dávid és Góliát harcaként kereteztük akkoriban, mert több párhuzamot is lehetett vonni a bajnokesélyes FaZe és a meglepő módon finalistává váló ENCE között. Persze volt egy nagy különbség, ami miatt rászolgált erre a felütésre a meccs: a pénz. Mert lehet, hogy mindkét csapat nemzetközi felállás (ami továbbra is hendikeppnek számít a kommunikáció miatt). Lehet, hogy fiatal tehetségek és tapasztalt irányítók voltak mindkét oldalon. Lehet, hogy a játékstílusok is kellően közel álltak egymáshoz.

Ami viszont érdekessé tette ezt a meccset az az volt, hogy a FaZe a fiatal mag ellenére nagy sztárokból áll, maga a márka is a pénz, a hírnév és a győzelem körül forog. Míg az ENCE egy kis finn szervezet, ami kemény munkával és remek tehetségkutatással összerakott egy felállást, ami sikeresebbé vált, mint arra bárki is számított. Ráadásul Dávid, vagyis az ENCE már legyőzte az EPL nyitómeccsén Góliátot, a FaZe-t. A kérdés tehát nem is az volt, hogy történhet-e csoda, hanem az, hogy a villám vajon kétszer is becsap-e ugyanoda.

A válasz – mint pár órával később, a Bo5 döntő végén kiderült – egy jókora nem volt. Az ENCE egyedül egy szoros hosszabbításra menő Overpasst tudott elcsaklizni, a többi pályán nem okoztak különösebb fejfájást, így 3-1-re nyert Góliát. Ezzel együtt a verseny előtti kérdésekre is kaptunk válaszokat. Rain teljesítményével nem volt gond az EPL során, nem volt kiemelkedő, de akadály sem a csapat sikeréhez. Bár a -rain +jks posztok a HLTV fórumain és Redditen nem merültek ki ezután sem. Viszont ennél is fontosabb volt, hogy a FaZe nemhogy képes a rendes felállásával nyerni, pillanatnyilag jobb volt a közvetlen riválisoknál is (NAVI, Gambit). Az IEM Katowice és az EPL után pedig jogot formálhattak a következő címre is a szétzilált mezőnyben – jöhetett a Major!

Hamarosan a PGL Major Antwerpen felelevenítésével folytatjuk.

Borítókép: HLTV/theMAKKU
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!