YEKINDAR addig pusholt, mígnem a 8. helyen találta magát

YEKINDAR addig pusholt, mígnem a 8. helyen találta magát

A lett játékos gyakorlatilag bebukfencezte magát a profi mezőnybe, majd a rajongók szívébe.

Mareks "⁠YEKINDAR⁠" Gaļinskis a 8. helyen debütált a HLTV 2021 legjobb játékosokat összesítő listáján - ezzel megelőzve Jamet is. A lett származású entry-fragger előkelő helyezése nem meglepetés, a Virtus.pro játékosa idén a csapattársaihoz képest jóval agresszívabb játékával tűnt ki. Ez nem csak azt jelenti, hogy képes az ellenfeleinek az arcába rohanni körről körre, de gyakrabban iktatja ki őket, mint ahányszor megbüntetik őt érte - konzisztensen, egész évben veszélyforrás volt, amit jól tükröznek azok az erős helyezések is, amit a csapata hiányosságai ellenére elértek.

YEKINDAR lett játékosként kevés eséllyel indult neki Counter-Strike karrierjének, nagyrészt ugyanazt tette, amit bárki más is az alacsonyabb szinteken: kis versenyekre ment a Balti országokban honfitársakkal álló csapatokkal. Hooch fedezte őt fel Litvániában egy ilyen alkalommal, így esélyt kapott az EPG-ben, amiből azóta Entropiq lett.

"Gyakorlatilag bukfenceztem egyet a színpadon a litván LAN-on, és hooch azt gondolta, »figyi, nekünk kell ez az idióta«. Nyilván felfigyelt rám már hamarabb valami CIS ligában is, ahol játszottunk hoochcsal, de a bukfenc után dőlt el minden (meséli nevetve)".

Több csapatban is megfordult YEKINDAR, mire kikötött a Virtus.pro-ban: játszott a forZeval egy hónapot, majd a pro100-ban két évet. Utóbbi arról lehet ismert a többségnek, hogy 1.6-ban 2005 és 2008 között a legjelentősebb ukrán-orosz csapat volt, de a NAVI megalapítása után eltűnt, hogy aztán Zeus 2017-ben felélessze a saját kis projektjeként. Itt rengeteg tapasztalatot és apró trükköt tanult meg a lett játékos a szerveren belül és kívül is, melyeket állítása szerint a mai napig használ.

2020 májusában kapott lehetőséget a Virtus.pro-tól, hogy csatlakozzon az AVANGARként korábban Major döntőt játszó gárdához. Ekkoriban már közel sem voltak ilyen szinten, a versenyekről sorra estek ki az utolsó helyen, YEKINDARnak tehát azt a szerepet szánták, hogy új életet leheljen a csapatba - és így is lett. Ugyan ez nem történt meg azonnal, de az év vége felé megnyerték a Flashpoint 2-t, ahová a nyílt selejtezőkről kerültek be, valamint az IEM New York CIS-en is legyűrték az akkori NAVI-t 2-0-ra a döntőben.

"Nem tartom magamat szuper agresszív játékosnak, tudok különböző stílusokban játszani, attól függ mi kell a csapatomnak. Szeretek így játszani, sokkal élvezetesebb lesz tőle a játék nekem. Nyilván néha megbosszúlja magát, de végső soron a csapattal elért eredmények a legfontosabbak nekem, és az leszek, akire a csapatomnak szüksége van." - vélekedik YEKINDAR a játékáról.

2021 is jól indult, a cs_summit 7 során újabb trófeát szereztek, és mindenki arra számított, hogy a csúcs közelében is maradnak majd. Az év hátralévő részében viszont nem szerepelt valami konzisztensen a Virtus.pro, és a Gambit-Heroic, majd a Gambit-NAVI párharcból is teljesen kimaradtak. A Major előtt néhány nappal a szervezet döntése miatt kicserélték SANJIT FL1Tre, amitől újra veszélyesek lettek. Folyamatosan verték a csoportkörökben a jobbnál jobb csapatokat, és amikor a kiesés szélére kerültek a második szakaszban, akkor is grindoltak a győzelmekért YEKINDARral az élen (innen is a vicc, hogy a VP-t játszott körönként fizetik). Végül a negyeddöntőkig jutottak, ahol a Heroic állta útjukat, de YEKINDAR élete első nemzetközi nagy LAN eseményén mindenkit meggyőzött. Nemcsak a képességeivel emelkedett ki, de személyisége, alázatossága, játékos megnyilvánulásai sokak kedvencévé tették őt Stockholmban.

"Először látni ennyi rajongót, pólókat aláírni, fotózkodni, először játszani egy arénában, ezek az érzelmek felejthetetlenek, és motiválnak engem abban, hogy a legjobbá váljak."

Ami pedig a jövő reménységét illeti, YEKINDAR ugyan említést tett m0NESYről és w0nderfulról is, két nagy AWP-s tehetségről a CIS régióból, de választása honfitársára, Roberts "shield" Tipsisre esett:

"shield egy remek srác, aki előtt fényes jövő áll, ha továbbra is ilyen munkát tesz bele, mint most, remélem minden összejön neki, mert nagy tehetségnek tartom és nyilván - Ő IS LETT, SZÓVAL HAJRÁ, ez a választásom."

A HLTV TOP 20 EDDIG:

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!