Hirdetés

Ilyen volt a Magyar E-sport Válogatott 2021-es éve

Nehéz, de eredményekkel teli év áll a Magyar E-sport Válogatott mögött.

Hirdetés

Megannyi e-sport játék még annál is több versenyén szurkolhattunk kedvenceinknek tavaly is, ha éppen úgy tartotta kedvünk. A hagyományos sportágakhoz képest azonban kevés a nemzeti megmérettetés, ahol nem adott csapatok mérkőznek meg egymással, hanem nemzeti válogatottak. Ezért is üdvözölendő a Nemzetközi E-sport Szövetség munkája, akik erre is különös figyelmet szentelnek.

Tavaly pedig mi, magyar e-sport rajongók is örülhettünk, hiszen a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) Nemzetközi E-sport Szövetségi (IeSF) kapcsolódása nyomán jogosultá vált a kontinentális és világ eseményekre válogatott játékosokat, csapatokat delegálni több játékban is. A tavalyi szezonban játékosaink hat kiemelkedő népszerűségű, világméretű e-sport játékban képviselték hazánkat, ezek a CS:GO, a DotA2, a PUBG, az eFootball (korábbi nevén PES), a Tekken és a Brawl Stars.

CS:GO

Már a nemzeti válogató versenyek szakaszában is sok kimagaslóan izgalmas mérkőzést láthattunk. A nyílt selejtezőkön a magyar Counter-Strike színe-java elindult, mindannyiuknak az lebegett a szeme előtt, hogy a rangos eseményen, az IeSF CS:GO vb-n játszhassanak. A kvalifikációk utolsó fordulójához érve, már csak két csapat, két ötös volt még játékban, a Békéscsabai E-sport Egyesület és a Budapest Five.

Ők ketten a nyári MondoCon keretein belül, LAN-on mérhették össze tudásukat. A júliusi megmérettetésen, a hazai szurkolók előtt, végül coolioék, a BP5 csapata bizonyult erősebbnek. A HUNESZ égisze alatt az ezt követő hetekben alakult ki a magyar CS:GO válogatott, aminek felállításában és sikereik elérésében több hazai szervezet is részt vett.

A Magyar E-sport Válogatott CS:GO alakulata a Budapest Five, a Békéscsabai E-sport Egyesület és a Lenovo Legion Honvéd együttes erejét használva jött létre, természetesen profi háttértámogatással, hogy a csapat minnél hatékonyabban készülhessen fel a mérkőzéskre és minnél könnyebben teljesíthessék azokat. A felállást Bakó Lejla szövetségi kapitány irányította, aki évek óta a hazai e-sport minél magasabb szintre emeléséért dolgozik, többek között, fontos szerepe volt már a Budapest Five utóbbi években elért sikereiben is.

Bakó Lejla szövetségi kapitány, a Magyar E-sport Válogatott mérkőzésén izgulva, a V4 Future Sports Festival versenyén

Hosszas és eredményes felkészülés után, a csapat szeptember végén kezdte meg szereplését a 13. IeSF CS:GO világbajnokságon. Elsőként a kelet-európai mezőnyben kellett bizonyítaniuk. A csoportkört sikerrel zárták, a körarány miatt második helyen, de ugyanúgy két győzelemmel és hat ponttal végeztek az A csoportban, akárcsak az első helyet megcsípő horvát válogatott. Bizakodva várhatták a rájátszást, ahol azonban a szerb válogatott megállította őket. Szomszédaink Infernón és Mirage-on sem hagyták megszólalni a magyar válogatottat, akik így végül a megosztott 5-8. helyen zárták a 13. IeSF vb kelet-európai regionális szakaszát.

A csapat munkája azonban ezzel még nem ért véget. A Magyar E-sport Válogatott képviselte hazánkat a 2021-es V4 Future Sports Festival CS:GO bajnokságában is, ahol olyan alakulatok ellen örvendeztették meg a magyar szurkolókat, mint például a bolgár Fiend.

Hajszál híján múlt a továbbjutás a Play-In szakaszból. A Fiendet alaposan magunk mögé utasítottuk a csoport nyitómeccsén, de aztán az összességében a legjobb hatig menetelő Enterprise megállította a magyar alakulatot és a Fiend is vissza tudott vágni. Ha nem a legfrissebb és alig játszott versenypálya, ha nem Ancient lett volna az Enterprise elleni második pálya, talán győzelemmel és továbbjutással zárulhatott volna az a mérkőzés. Így viszont a Play-In 5-6. helyéről búcsúzott a Magyar E-sport Válogatott a 2021-es V4 Future Sports Festivaltól. Kíváncsian várjuk, hogy idén hol láthatjuk majd a csapatot. Reméljük, hogy 2022-ben is sok hazai CS:GO szerelmesnek okoznak majd örömteli, diadalittas perceket.

DotA2

Szép számmal jelentkeztek hazánkban Dota 2-ben a nemzeti válogatóversenyre, és végül kiderült, hogy egyetlen csapatnak van pusztán esélye. A KSK mindenkit maga mögé utasítva nyerte meg a kiírást, és készülhetett az európai kvalifikációra. Itt először a francia nemzeti együttessel mérkőzhettek meg hazánk fiai, és sajnos gyorsan kiderült, ők még túl nagy falatnak számítanak. Olaszország ellen viszont már jobban és eredményesebben ment a játék, így a felettük aratott győzelem továbbjutást is ért, bár a legjobb nyolc között a végén is diadalmaskodó csehek jobbnak bizonyultak. Mindenesetre egy wildcard helynek köszönhetően Magyarország mégis ott lehetett az IESF 13th Esports World Championship EILAT 2021 tornán. A csoportmérkőzések során visszavágtunk Csehországnak, és Guatemala, illetve Namíbia legjobbjait is legyőztük, így csoportelsőként folytathatták a srácok a vb-n. Ekkor azonban jött a fekete leves, Koszovó ellen egy nagyon szoros csatában - 1:2 - sajnos alul maradtak, és bár az alsó-ágon még maradt egy esélyük, de Svédország ötöse nem kegyelmezett, és 2:0-ával kiejtette a magyarokat a versenyről. Végül egyébként Csehország lett a világbajnok, és a torna érdekessége, hogy Magyarország volt az egyetlen, aki két vállra tudta fektetni a bajnokot.

Mindeközben a magyar női Dota 2 válogatott az ősszel alakult meg, és a lányok bár elképesztő odaadással gyakoroltak és készültek a megmérettetésre - egyetlen mérkőzést kellett lejátszani és megnyerni a LAN-ra jutáshoz -, ez sem volt elég. A britek legjobbjai ugyanis még a férfiakkal is felvennék a versenyt, komoly erődemonstrációt tartottak hazánk lányaival szemben, és 2:0 után ők utazhattak a világbajnokságra.

A Dota 2 diákválogatottra szintén várt egy komolyabb feladat, a 18 év alattiakból álló magyar alakulat Kijevben küzdhetett az ukrajnai ISF Esports Gamesen. A hazaiaktól ugyan kikaptak, de utána a svédek legjobbjait 2:1-re le tudták győzni, így virtuális dobogóra állhatott a küldöttség az eseményen.

Hirdetés
Hirdetés
1 db hozzászólás
  • PalFeed 1 hónapja
    Justice
    0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés