Öt videojáték szivárgás, amely legalább akkora port kavart, mint most a GTA 6

Öt videojáték szivárgás, amely legalább akkora port kavart, mint most a GTA 6

Minden játékról érkeznek a belsős információk, ám néha ezek nagyobb károkat okoznak a stúdióknak.

A videojátékipar folyamatos támadás alatt van. A stúdiók próbálják természetesen megvédeni a termékeiket, és csak gondosan megszűrve a nyilvánosság elé tárni a részleteket. Azonban a modern fogyasztói társadalomnak nem lehet megfelelni: mindig több kell, azonnal és nagy durranás legyen. Éppen ezért rajongók, újságírók és hackerek folyamatosan a projektek nyomában vannak, szeretnének minél többet megtudni róla. Mindenki a maga fegyverével küzd. Az újságírókat bennfentesek segítik, a rajongók a megkapott részletekből nyomoznak, következtetnek, a hackerek pedig megtámadják a cég rendszerét, hogy onnan zsákmányoljon információt. Ez utóbbi történt a Rockstar Gamesszel is a hétvégén. Ezek a tipúsú támadások nagy károkat okozhatnak a cégnek, annak részvényeinek, a készülő projektnek és a fejlesztők lelkének is, mivel nincs kontroll alatt. Most összegyűjtöttünk öt olyan játékot, amelynél komolyabb szivárgás történt.

GTA 6

Ez a történet tartja lázban a videojátékos közösséget egy hete. Azzal kezdődött, hogy vasárnap egy hacker több, mint 90 felvételt letöltött a Rockstar Games szervereiről, amelyet felrakott az internetre. Ezek valószínűleg régebbi videók, de láthattuk mozgás közben a játékot! A helyzet azonban eszkalálódott, a hacker ugyanis azt állította, hogy nála vannak a GTA 5 és a GTA 6 forráskódjai. Előbbit több, mint 100 ezer dollárért áruba bocsátotta, ezzel megzsarolva a céget. Azóta a kommunikációból ítélve valószínű, hogy ez csak blöff volt szerencsére. Ugyanis nem érkeztek erről további hírek azóta, és a Rockstar, valamint a kiadó Take-Two Interactive közleménye sem utalt erre. Utóbbinak meg kellett nyugtatnia a befektetőit is, mert a hírre nagy zuhanásnak indultak a részvényeik. Összeszedtük, mi mindent tudtunk meg a felvételekből, sok korábbi pletyka megerősítést nyert. Említettem a cikk elején a rajongókat, nos ők a klippek alapján megpróbálták elkészíteni a játék térképét. A T2 további ütéseket kapott, ugyanis a 2K Gameshez is betörtek, ám annak a támadásnak nem volt köze semmilyen szempontból a GTA-hoz, csupán az áldozat egyezett. Az ügy akkorára dagadt, hogy már az FBI is nyomozott a hacker után szakértők bevonásával. Az akció úgy tűnik sikerrel járt, mert a londoni rendőrség elfogott egy férfit, akinek köze lehet a támadáshoz.

Gears of War 3

Az Epic Games sorozatának harmadik epizódja körül volt egy nagyobb fennakadás. Ugyanis két hónappal a megjelenés előtt (2011-ben) a teljes játék felkerült az internetre, így mindenki idejekorán megismerte az egyjátékos kampányt is. Az izgalmakat azonban megfojtotta ez a szivárgás. A tartalom nyilvánvalóan nem egy release buildből származott, de a teljes kampány kiszivárgása így is nagy csapás volt az íróknak, akik úgy érezték méltatlan módon jutott el a rajongókhoz a sztori. Ez végül nem befolyásolta a program sikerességét, de semmiképp nem jött jól a készítőknek. 

Red Dead Redemption 2

A Rockstar Gamesre rájár a rúd mostanában. Ez ráadásul óriási kontrasztot mutat, mert a R* híresen keveset árul el a készülő projektjeiről, mégis kitudódnak a részletek. A GTA 6 kapcsán is a februári két szavas bejelentésen kívül semmi hivatalos információt nem kaptunk azóta sem. A stúdió western játéka ellentmondásos fejlesztési cikluson ment keresztül, de a fejlesztők munkájának gyümölcsét szerencsére a játékosok nagyon szerették. Azonban a megjelenés előtt komplikációkba ütköztek a fejlesztők. Folyamatosan érkeztek ugyanis különböző leakek. Aktuális és volt munkatársak is szolgáltattak nem hivatalos információkat, Majd 2016 áprilisában a teljes térkép kikerült az internetre. Két és fél évvel a játék megjelenése előtt! Majd további képernyőképek követték ezt, pedig hivatalosan még be sem volt jelentve a cím. Ezután a történet szálai valamint játékmenet sem maradt rejtve a nyilvánosság elől. Aki szeretné a teljes történetet az utolsó részletig elolvasni, az itt meg tudja tenni angol nyelven.

Pokemon

A Pokemon 2010-től, az ötödik generációtól kezdődően ellenséges kapcsolatot ápolt a kiszivárogtatókkal. A helyzet meglehetősen groteszk volt: a legtöbbjüket olyan fórumokon szivárogtatták ki, amelyek folyamatosan hamisítványnak csúfolták őket, hogy aztán néhány hónappal később bebizonyosodjon, hogy tévedtek. Bár sok téves információ is kikerült az internetre, mert jónéhányan szándékosan vezették félre a hiszékenyebb és kevésbé tapasztalt társaikat. Az 5. generáció kezdő pokémonjai a 4chanon szivárogtak ki, majd néhány hónap alatt az összes többi is követte őket. Ez a minta majdnem minden modern generációnál megismétlődött, egészen a Sword and Shieldig. Olyan is előfordult, hogy a kész játék már hetekkel a globális megjelenés előtt kiszivárgott, a fejlesztők legnagyobb bánatára.

Half Life 2

Olyan történet zárja a listánkat, amely idáig a legnagyobb és legemlékezetesebb szivárgás volt. Ezzel talán csak a mostani GTA 6 veheti fel a versenyt, főleg, ha az ügy tovább gyűrűzik és a forráskód esetlegesen tényleg illetéktelen kezekbe kerülne. Visszatérve a HL2-höz, a program korai verziója jelent meg, amelyet a rajongók Half-Life 2: Beta néven emlegettek. Ez 2003-ban történt és jelentősen különbözött a későbbi végleges verziótól. Sötét volt, több olyan ellenségtípus is létezett, amely nem szerepelt a végleges játékban, valamint a történet is sokkal változatosabb lett a végső verzióban. A játszható béta nagyon bugos és befejezetlen volt, mégis nagy kárt okozott a Valve-nak. Ugyanis nem sokkal a megjelenés előtt lopták el a forráskódot, valamint felfedtek egy biztonsági gyengeséget a cég szerverein. Azonban a legnagyobb blamát az jelentette, hogy azt az állapotot mutatta be, ahol a fejlesztés tartott a tervezett megjelenés előtt. Utólag megállapítható, hogy nagyon jót  tett a játéknak a csúszás, ami óriási siker lett, bár a Valve minden bizonnyal jobban örült volna, ha ez az incidens nélkül is megvalósul.

Számodra melyik játék kiszivárgott információja volt a legemlékezetesebb?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te melyik botrányt követted, amikor aktuális volt?

  • 50 %
  • 0 %
  • 50 %
  • 0 %