HLTV Top 20: A Megyéből a Major győzelemig és annál is tovább

HLTV Top 20: A Megyéből a Major győzelemig és annál is tovább

Öt hely kiadó még. Szerinted lesz még köztük Gambit játékos?

Felérni a csúcsra, az egy dolog. Onnan visszaesni a starvonalra, újra nekiveselkedni és újra meghódítani a világot, az már egy másik. Keveseknek adatik ez meg, de Abai Hasenovnak, vagy ahogy mi ismerjük HObbitnak, Kazahsztán talán legsikeresebb profi CS:GO játékosának, összejött. Pedig volt idő, amikor ő is úgy gondolta, hogy kettétört a karrierje.

Első komoly csapata a Tengri volt, onnan azonban hamar kilógott, szerencsére pozitív értelemben. Hamar feltűnt, hogy a fiatal kazah játékos bőven túlszárnyalja csapattársait, ahogy azon versenyek színvonalát is, amiken a Tengrivel vett részt. Három hónap után lecsapott rá a Gambit, ott pedig 10 hónap után döntöttek úgy, hogy HObbit hosszú távú szerződést kap és a Gambit Esports CS:GO csapatának egyik alappillére lesz. Akkoriban, 2017 őszéről beszélünk, olyan társai voltak a Gambitnél, mint mou, AdreN, fitch és Dosia. Ismerős?

Bár kellett hozzá a fitch-zeus csere, de ez már az a csapat volt, amelyik 2017-ben Majort nyert Krakkóban. HObbit pedig rendkívül hamar, 1-2 évnyi profi CS:GO után, a CIS régiós versenyekről és a nemzetközi online kvalikról felért a csúcsra, Major győztes játékos lett.

Néhány hónapig élvezhette a dicsőséget, hiszen rá egy évre, 2018-ban kispadra került a Gambitnél, a Majort nyert csapat akkorra már rég széthullot, ő pedig visszacsúszott az alsóbb kategóriákba. Ezt senkinek sem lenne könnyű feldolgozni, neki sem volt az, ez pedig kihatott az egyéni játékára is. A Gambit után, a HellRaisers és a Winstrike színeiben, HObbit csak árnyéka volt önmagának.

"Nagyon nehéz volt, megtörtem, mintha egy 200 tonnás sziklát tettek volna rám. Képzeld el, ahogy a hegycsúcsról leesel, majd azon nyomban elhatározod magad, hogy újra visszamászol, minden ellened szóló érv ellenére is. Szerencsére remek emberek és remek játékosok segítettek az utmaon." - nyilatkozta a Major győzelem utáni visszaesése kapcsán.

Végül az élet úgy hozta, hogy miután korábban a Gambitnél tudott kiteljesedni, újra lehetőséget kapott a csapatnál, ám ezúttal az utánpótláscsapatban, a Gambit Youngstersben. Akkoriban HObbit, nafany, sh1ro, Ax1le és interz alkották a Youngsterst, míg a nagy csapatban Dosia, mou, mir, Ax1le (próbaként) és bondik játszottak, inkább kevesebb, mintsem több sikerrel.

A Youngsters csapat azonban annyival jobbnak, ígéretesebbnek bizonyult, hogy olyat tettek, amit azóta sem tudott megismételni egyetlen utánpótlás alakulat sem, egy az egyben átvették a nagyok helyét, 3 hónap után ők voltak a nagybetűs Gambit Esports. Innentől pedig nem volt megállás. Meghódították az online érát, egyre több tapasztalatot szereztek LAN versenyeken is, ma, 2022-ben pedig a Gambit a világ egyik legstabilabb, legerősebb csapata, HObbittal az élen.

A 9 éves kazah gyerekből, akinek becenevét az apja és a testvére választotta, a mai mezőny egyik legjobb játékosa lett. Bár a Major győzelem nem jött össze (3-4. lett a Gambit a stockholmi PGL Majorön), 2021-ben minden eddiginél erősebb évet zárt HObbit. Számos bajnoki trófea megszerzéséhez segítette hozzá csapatát, köztük olyan nagy versenyeken is, mint amilyen a 2021-es IEM Katowice.

"Számomra egyértelműen az IEM Katowice versenyén aratott győzelmünk volt 2021 legszebb pillanata."

A Gambit pedig soha nem látott lendülettel várja a 2022-es szezont. Tavaly bőségesen gazdagodtak LAN tapasztalattal, megjárták többek között Budapestet is, ahol a 2021-es V4 Future Sports Festival bajnokai lettek, idén pedig nem kisebb cél lebeg előttük, mint utolérni a nagy riválist, a világelső NaVit.

A Gambit a napokban a Funspark ULTI 2021-es döntőjében játszik, miközben gőzerővel készülnek már a február 15-én kezdődő IEM Katowicére is, amit élőben, magyar nyelven követhettek majd az Esport1 TV stábjával.

A HLTV TOP 20 EDDIG:

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!