Duplázik a FaZe, vagy lesz, aki megállítja őket Rióban?

Duplázik a FaZe, vagy lesz, aki megállítja őket Rióban?

Nem csak egy Majorért harcol Rióban a FaZe: ha nyernek, megszerezhetik az Intel Grand Slamet és a „Grander Slamet” is.

Az IEM Rio Major már a kanyarban van és mindenki azt latolgatja, vajon a FaZe, a NAVI, a Vitality, a Liquid vagy valaki egészen más nyeri-e meg az év legnagyobb versenyét bő két hét múlva. Ez, illetve karriganék Intel Grand Slam esélye a legfontosabb narratíva a Major kapcsán, ugyanis ha sikerrel járnak, akkor a CS:GO történetének legerősebb évét hozhatják össze 2022-ben.

Grander Slam

Az igazi Grand Slam ugyanis az lenne, amire most a FaZe-nél készülnek: egy naptári év alatt nyerni Katowicében, Kölnben és mindkét Majorön, vagyis a négy legnagyobb versenyen és közben megszerezni az IGS-t is. Az online érát itt dobjuk is ki a kukába, mert a presztízst arénákban mérjük, nem pingben. Az elmúlt években az Astralis járt a legközelebb a FaZe teljesítményéhez még 2019-ben. De még az is nagyon távol volt ettől, hiszen a dánok úgy pipáltak ki hármat a négyből, hogy Katowice maga az egyik Major volt, tehát valójában csak két tornát nyertek meg.

Persze felmerül a kérdés, hogy mi lett volna, ha? De mint azt utólag már tudjuk, Katowice után jött a BLASTralis-korszak, amikor a Liquid föléjük kerekedett több alkalommal is. Így felesleges elmélkedni arról, ami nem volt, mert nem igazán lehetett volna akkor sem, ha Katowice helyett egy másik verseny a Major.

Lehullanak a Fa(Ze)levelek

Az IEM Rio Majorhöz érve sok kritika érte és éri még most is a FaZe-t. Kölnben elképesztő győzelmet arattak, pedig Antwerpen után a dallasi szereplésükért is kezdték leírni őket. Az őszi szezonra ismét bal lábbal keltek fel. A BLAST Premier csoportkörében kikaptak az OG-tól és az alsó ágon az Astralis is megszorongatta őket, de végül odaértek a koppenhágai döntősök névsorára a 4-6. helyen. Nem volt szép és egyszerű, de megcsinálták azt, amiért odamentek.

Az ESL Pro League 16. szezonját már úgy kezdték meg, hogy közvetlenül az Intel Grand Slamért harcolhattak Máltán. A csoportkörben egyedül Gigachad HooXi és kompániája tudta megállítani őket, a rájátszásban pedig egészen szoros meccseket játszottak a Complexityvel és a Cloud9-nal is – két olyan csapattal, akiket a kölni FaZe talán könnyebben leszerelt volna a rajongók és az elemzők fejében is. Azonban a Complexity nem ijesztette meg őket eléggé és nafanyéktól kikaptak, ezért kb. 12 helyszíni néző szeme láttára kiestek Máltáról. (Kis érdekesség, de az idén látottak alapján a C9 az egyetlen kriptonitja ennek a FaZe-nek, ezért nehéz a nagy egészet nézve meglepődni rajta, hogy ismét így hozta a sors.)

A FaZe utolsó versenye a Major előtt az IEM Road to Rio RMR volt, ami alatt rajongók sokasága figyelte kétségbeesetten a mérkőzéseiket. A GamerLegion elleni Bo1-et csak 28:25-re tudták megnyerni karriganék Mirage-on. A Fnatic elleni Nuke 19:17-re végződött. A harmadik, immáron Bo3-fordulóban pedig két hosszabbításos pálya után egy gyors Mirage-zsal sikerült 2-1-re nyerniük a Sprout ellen, ezzel megszerezve az első legend spotot a Majorön.

A mindenki által leértékelt és lesajnált ellenfeleik az RMR-ról végül mind kijutottak a Majorre, a Sprout ráadásul legendaként. Ezt maga karrigan is szóvá tette, amikor az ellenfeleik minőségével és a meccseik eredményeivel próbálták őket kritizálni. Ehhez képest nézzük meg például, hogy hol is van a G2, akiket bajnokesélyesnek tartott mindenki és a Pro League-en messzebb jutottak a FaZe-nél? Ja igen, őket három pályán legyőzte és relatíve simán kiejtette az a GamerLegion, akik majdnem megverték a FaZe-t is egy két pálya hosszúságú Bo1-ben. A Bo3 rendszerint a top 10-es csapatok játszótere, egy ilyen vereségre nincs kifogás vagy magyarázat, meg kell nyerni. Most nem sikerült és büntetésül a Majort otthonról nézhetik NiKoék.

A puszta tény, hogy ötből négyszer hosszabbításig mentek a pályák a FaZe RMR-os meccsein, sokakat megtévesztett. Többen azt szűrték le ebből, hogy a FaZe érája és formája valami napsütéses tengerparton maradt a nyári szünetben. Valójában a FaZe egész évben egyik szoros meccset játszotta a másik után, köztük azokon a nagy tornákon is, amiket megnyertek. Emlékszik még valaki Katowicére? Ahol beugróval, végtelenül szoros pályákon vertek meg egy akkor erősebbnek tűnő G2-t? Vagy Antwerpenre? Ahol Infernon 5:12-ről 15:13-ra fordított a NAVI egy elképesztő T-oldallal és karrigan behívta azt a mid pusht, amivel hosszabbításra mentették és megnyerték a pályát? Vagy a kölni döntőre? Ahol öt pályán át küzdöttek a titánok, 14:14 volt az állás Nuke-on és Twistzz bámulatos befutása A-ra eldöntötte a meccset? Ilyesmik derengenek bárkinek?

Mentális dominancia

Arra próbálok kilyukadni mindezzel, hogy a FaZe nem egy domináns csapat abban az értelemben, hogy minden pályát 16:5-re megnyernek. Mert nem nyerik meg annyira. A FaZe nem egy domináns csapat abban az értelemben sem, hogy minden meccsüket és versenyüket megnyerik. Mert láthatóan hidegen hagyja őket, hogy az első vagy a hatodik helyen jutnak ki a BLAST Premier csoportköréből.

A FaZe erősségét az jelenti, hogy van öt olyan játékosuk, akik ha szorul a hurok a nyakuk körül, akkor előhúznak valamit a farzsebükből és megnyerik a kört a semmiből. Aztán a következő kört. Aztán a pályát. És teszik ezt újra és újra és újra. Nem érdekli őket, hogy az ellenfélnek 13 körük van, nekik meg csak 5. Az csak annyit jelent, hogy még nyerniük kell 11-et és megcsinálták, semmi többet. A FaZe dominanciája a mentális fölényükből ered. Kiállnak tízezer ember elé játszani és ez nem elnyomja, hanem feltüzeli őket. Minél nagyobb a tét, annál nagyobb a játékosok clutch-potenciálja. Ezt a tüzet pedig tovább szítja, ha úgy érzik, hogy bizonyítaniuk kell.

Egy filmbe illő év

A FaZe 2022-es éve eddig valami mélyen inspiráló sportfilm sztorija is lehetne. Sőt, már csak az eddigiek kitesznek egy trilógiát. Egyetlen csere után megkezdik az évet, de rögtön dugába dől minden és Katowicében beugróval kell játszaniuk. Ennek ellenére az egyik favorit ellen nyernek a döntőben. De a különböző széljegyzetek miatt senki sem tartja őket nagyra ezért az eredményért, a közösség ki akarja rúgni raint, úgyhogy bizonyítaniuk kell és megnyerik a Pro League-et is. Igen ám, de az meg stúdió LAN.

Jön a Major, majd ha azt megnyerik, akkor ők lesznek a legjobbak. Megnyerik, ők lesznek a legjobbak és hirtelen egy IEM Dallason már az az elvárás, hogy nem veszíthetnek pályát sem, mert akkor nem ők a legjobbak. A Cloud9 kiüti őket a versenyből, de jön Köln és megint mindenki egy beugróval BLASTot nyerő NAVIt sztárol. És akkor jön a FaZe és megmutatják megint, hogy ők a legjobbak. Nem egyszer, nem kétszer, háromszor néztük már végig idén, ahogyan ez az öt ember az esélyekre fittyet hányva megnyeri a legnagyobb versenyeket. Miért lenne másképp az IEM Rio Majorön?

Az antihősök

Itt érünk el a kihívókhoz, akiket az eddig legépelt bő ezer szóhoz képest kell definiálni ebben az egyenletben. Kezdjük a NAVIval. A FaZe-hez hasonlóan felemás volt eddig az őszi szezonjuk, a tavasz pedig alighanem róluk szólt volna, ha nem tör ki az orosz-ukrán háború és nyernek még egy-egy extra kört azokban a döntőkben a FaZe ellen, amelyekről már beszéltünk.

Tavasszal a külső tényezők ellenére is kevés választotta el ezt a két csapatot. Őszhöz érve viszont a NAVI egy kicsit elveszettnek tűnik, nem klapol úgy minden, mint régen, utat tör magának a játékosokban a frusztráció. Őszintén, az elmúlt hónapok alapján két dolog szól a NAVI mellett Rióban: s1mple és az, hogy már láttuk őket Majort nyerni ezzel a maggal. Ez a két dolog képes lehet őket a döntőig repíteni. Ha az elmúlt hetekben B1ad3 még rendbe is szedte a csapatot, akkor a FaZe-en kívül bárki ellen simán megnyerhetik a Majort, karriganék ellen pedig jó esélyük van harcolni.

A Vitality a következő a sorban. Jelenleg a HLTV ranglistája szerint a világ legjobbjai, valójában ők is tudják, hogy ez nem igaz. Megnyerték ugyan a Pro League-et Máltán a Liquid ellen, ami szép és jó, de ettől nem kerültek egy ligába a FaZe-zel vagy a NAVIval. Utóbbival ugyan találkoztak, de kis túlzással élve s1mple-t jobban érdekelte a penész a két hotelszobája egyikében, mint ez a torna!

Ennek ellenére nem szabad teljesen leírni a Vitalityt, hiszen vannak jó játékosaik, sok pozitívum van a misutaaa-féle felálláshoz képest a játékukban. De nem hibátlanok: apEX irányítása olykor meginog, Spinxet nem tudták megfelelően aktiválni és néha szétesik, a BLAST Premier Showdownon nem jutottak túl egy Astralison. A Vitality jelenleg egy olyan csapat, akik bizonyos napokon és körülmények között meg tudják verni a legjobbakat, semmi több. És ez nem egy rossz dolog! A legtöbb csapat erre sem képes most. Vagy legfeljebb 1-2 alkalommal hoznák össze 100 próbálkozásból.

A Liquid a Vitalityhez hasonló cipőben jár, nem egy elit alakulat még. Az ő élük inkább az, hogy még nem tudjuk, hol vannak a határaik, mert annyira megváltozott a játékuk YEKINDAR érkezése óta. Ilyen értelemben hiába többéves a mag, sokszor olyanok, mintha három-négy hónapja találkoztak volna először. A Majorön szerintem fontos alkérdés velük kapcsolatban a nagy egészen belül, hogy milyen a legjobb Liquid. A Pro League-döntős Liquid volt a legjobb, amire ez az öt ember képes? Mert az nem lesz elég. Vagy a Majorön ennél is tovább tudnak menni? Mert akkor van esélyük. Nyilván nem tudja senki még, ők maguk sem, szóval ez így egy kicsit nyitott marad most. A lehetőség adott nekik, meglátjuk, élnek-e vele.

A sötét lovak

Az eddig megnevezett csapatokon túl még három nevet dobnék be a mixbe. Nem is feltétlenül arról van szó, hogy azt gondolnám, ez a három csapat megnyerheti a Majort. Csupán elképzelhető, hogy a verseny korai szakaszaiban nagy szerepe lehet annak a végeredményben, hogy ők mit és hogyan csinálnak. Ez a három csapat a Cloud9, a NIP és a Heroic. Ezek tipikusan azok a csapatok, akik a második csoportkör harmadik körétől kezdve összekeveredhetnek a korábban említett kvartettel és legyőzhetik, sarokba szóríthatják vagy éppen kiejthetik őket.

A Cloud9 a FaZe kriptonitja és folyamatosan meccsben vannak karriganék ellen – egyesek már ezt próbálják másolni tőlük. A NIP-ből Aleksib érkezése óta nagyon keveset láttunk, de elsőre rendkívül meggyőzőek volt. Ha hampus tartja a formáját, nehéz lesz őket eltenni láb alól. A Heroic pedig a Heroic. Egyre ritkábban vannak igazán jó napjaik az online éra óta, de ha cadiaN elkapja a fonalat, bármi lehetséges nekik LAN-on is. Igaz, ebből eddig csak villanásokat láttunk. Talán most jön el a tüzijáték ideje?

Akkor lesz vége, amikor vége lesz

Mindent összevetve a FaZe tűnik a legjobb csapatnak ezen a Majorön, még akkor is, ha a rangsorok, az elemzők, a rajongók és sok más ember is az ellenkezőjét állítják ennek. Nincs 100%-os favorit, a szokásosnál jóval nyitottabb a mezőny, ez tény. De a FaZe inspiráló drámája csak kétféleképpen érhet véget: vagy megnyerik a Majort és a Grand Slamet Rióban, vagy nem nyerik meg. Semmiképpen sem előtte. Nem mielőtt láthatnánk az újabb felemelkedést vagy az első bukást.

Borítókép: HLTV/brcho
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!