Nagy nevekkel, de csak három kiadó hellyel folytatódik az EPL

Hat nagyon különböző, de kiegyenlített csapat versenyez majd a B-csoport első három helyéért. De ki juthat tovább közülük?

Szerdán folytatódik az ESL Pro League 15. szezonja a B-csoport küzdelmeivel. Ezúttal a Vitality, a FaZe, a FURIA, az Outsiders (Virtus.pro), az ENCE és a Sprout versengenek majd az EPL rájátszásában kiadó három helyért. Az első helyezett egyenesen a negyeddöntőkbe, míg a második és a harmadik ezúttal is egy körrel hátrébb kezdheti meg a trófeáig tartó kampányt. De kinek és milyen esélyei vannak egy ennyire kiegyenlített csoportban?

Favoritról beszélni ezúttal nehéz lenne (és a legutóbb sem jött be, mert a G2-ból még aznap kiesett Aleksib). Szóval kezdjük a másik irányból: ki az, akinek a legkevesebb esélye van? A Sprout az utolsó seed alapján a hat csapat közül és faveN eligazolása után úgy tűnt, hogy még az év utolsó hónapjaiban elért fejlődés is elvész. Ezzel szemben a Sprout köszöni szépen, de remekül megvan a top 30 körül és még az EU RMR-ra is lejutottak. Egy olyan csapatnak, ami évek óta lényegében a BIG akadémiájaként működik, nem is nagyon kell nagy dolgokat elérnie egy EPL-szintű versenyen, tőlük már az is jó eredmény, hogy itt vannak. Pontosan ezért nem lesz nagy meglepetés, ha 0-5-tel végeznek a tabellán, de az sem, ha véletlenül elkapnak egy-két csapatot, akik nem veszik őket kellően komolyan. Ezek az EPL-csoportok egyszerűen mindig azzal végződnek, hogy valaki meccset sem nyer, a Sprout pedig jó jelölt erre a pozícióra.

Továbbra is hátulról haladva megérkezünk az ENCE-hez, akik az 5. seedként érkeznek. A régen finnekkel, most már lengyel, dán, izraeli és montenegrói játékosokkal operáló csapat nemrég cserélt – Maden érkezett doto helyére. Viszont a jelenlegi felállásukkal 23 pályát játszottak összesen és ez alapján igazából csak spekulálni tudunk arról, hogy mire is képesek. Snappi tavaly a Stockholm Major körül már bizonyította, hogyha jól állnak a csillagok, akkor meglepetésekre képes a csapata az irányítása alatt. Spinx egyéni teljesítménye kulcsfontosságú lesz, ahogyan az is, hogy Madennel olajozottan menjen Düsseldorfban minden. Ha a csillagok most is jól állnak, akkor az ENCE képes lehet meglepni a nagy nevek közül egy-kettőt, ha pedig a nagyok között körbeverés lesz, még át is csúszhatnak a szűrőn egy harmadik hellyel. De papíron a maradék négy csapatnak annyival jobbnak kellene lennie az ENCE-nél, hogy ez nem történhet meg. Vagy mégis?

Most, hogy kerülgettük kicsit a forró kását, ideje lesz megenni: a Vitality, a FaZe, a FURIA és az Outsiders közül nem juthat ki mindenki a csoportból. A FaZe jelenleg nagyon erősnek tűnik, éppen a világ harmadik legjobbjának minősítette őket a HLTV, nyertek Katowicében beugróval – egyértelműen felfelé ível a pályájuk. De képesek-e megismételni? A beugrós játék trükkös dolog, pláne, ha karrigan irányítása alatt történik ilyen, mert nyilván nincs értelme komplex dolgokat tanítani egy verseny közben az új játékosnak, de cserében az ellenfelek sem tudnak felkészülni rájuk. Viszont a rendes felállásnak ez már a harmadik versenye lesz idén a BLAST Premier csoportkör és Katowice után, jól lehet tudni mit csinálnak együtt. Karrigan csapatai sosem a mélységről, hanem a tűzerőről vagy a körközi okos hívásokról szóltak, ezért a Vitality mögött álló zonic alaposan felkészülhet a tendenciáikból, bár egy ropz 4k-ra nem lehet készülni.

De képes lesz a Vitality azon a szinten játszani, ahol egy összeszokott nemzetközi játékosokból álló FaZe tud? A csapat körül a kommunikáció továbbra is a legnagyobb kérdés, mert a dánok angolja jó, miközben a franciáktól ez kultúrálisan is távol áll. Ezért ha nem kezdenek nyerni a nászutas periódus végeztével (ami egy hétig tartott náluk legfeljebb), akkor zonickal a hátuk mögött időszerű magasabb szintre kapcsolni, mélyebb játékot, trükköket hozni, nem csak arra támaszkodni, hogy kinek van jó napja. Az EPL lehet az a verseny, ahol ennek a jeleit láthatjuk végre? Reméljük. Ugyanis Katowice óta eltelt pár hét, tehát idejük volt bőven a plusz munkához. Ha továbbra is a ZywOo go kill lesz a stratbook első 12 oldalán, akkor ez a projekt olyan nagy csinnadrattával tűnhet el, mint ahogyan megszületett. A Vitalitynek a továbbjutás a minimum, és minél távolabb végeznek az első helytől, annál csalódottabbak lesznek.

A FURIA és az Outsiders (VP) pedig ennek a csoportnak valahol a közepén kavarog papíron. A brazilok saffee leigazolása óta nem rosszak, de minden katowicei meccsükön látszott, hogy nem tudják a győzelemhez szükséges utolsó pár százalékot előhúzni a kalapból. Ez lényegében saffee, az AWP-s feladata lenne. Ő pedig hiába hatalmas tehetség, egyszerűen a tavalyi, önbizalomtól duzzadó játéka nem érkezett meg a FURIAba vele. Egyelőre nehéz megmondani, hogy ez csak valami kényelmi kérdés és csupán időre van szüksége vagy esetleg mélyebben van-e a probléma gyökere. Akárhogyan is, a FURIA így is stabilan tudja tartani a top 10 körüli helyezését és várhatóan továbbjutó helyért küzdhet majd a B-csoport talán legnagyobb kérdőjelével, az Outsidersszel.

Az IEM Katowice rájátszása előtt még sötét lóként tekintettem a Virtus.prora, akik meg is nyerhetik az egész versenyt. Ez azonban nem történt meg, javarészt a háború kitörése és ebből következően a játékosok figyelmének elterelődése miatt. Persze a potenciál ott volt és ott is van még mindig, csak azóta eltelt néhány hét és nem egyszerűbb, hanem csak még bonyolultabb lett a helyzetük. A VP-t eltiltotta az ESL, a BLAST többé nem hív meg oroszokat semmilyen formában, YEKINDAR sorsa pedig lóg a levegőben, mert a Majorre már lehet nem utazhat a fél csapata a vízumok miatt. Az EPL-en semleges névvel és mezben megjelenhetnek versenyezni, de egyszerűen nem lehet tudni, hogy mit láthatunk majd tőlük, hogyan készültek, ha egyáltalán készültek egy ilyen egzisztenciális válság közben. Vagy ez már a vég kezdete lesz, ahol a játékosok megpróbálják eladni magukat néhány fragmovie-ba illő egyéni húzással egy másik orgnak?

Nem tudom, senki sem tudja azon az öt-hat emberen kívül az Outsidersben. És ez így is marad egészen szerda 19:30-ig, amikor a FURIA ellen szerverre lépnek Düsseldorfban, melyet természetesen magyar nyelven, élőben követhettek majd az esport1tv Twitch csatornáján!

03.16-i menetrend

12:30 - Vitality vs Sprout
16:00 - FaZe vs ENCE
19:30 - FURIA vs Outsiders

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!