Videó: Az online éra legjobbja volt, mégis csak 4. lett

Erős évet tudhat maga mögött a Gambit sztárja, de képességeit jelentősen árnyalta a passzív játéka 2021-ben.

Dmitry "sh1ro" Sokolov lett a HLTV 2021-es toplistájának negyedik helyezettje, ami azt jelenti, hogy az egyelőre ismeretlen sorrendben szereplő s1mple-ZywOo-NiKo hármas mögött végzett. A top 3 sorsa a szombat esti díjátadó ceremónián tisztázódik. Már az év végén látni lehetett, hogy nem lesz egyszerű igazságot tenni a s1mple mögött felsorakozók között, különböző érvelések mentén el lehetett jutni oda, hogy akár sh1ro, akár NiKo, akár ZywOo a második helyen köt ki. Mi NiKora tettük a voksunkat akkor, de nem sokon múlott sh1ro második helye - a HLTV ezzel szemben igen egyértelműnek látta sh1ro 4. helyét a többiek mögött.

A magyarázat szerint sh1ro első HLTV Top 20-as szereplése ugyan azt is jelenti, hogy a legjobb clutch játékos volt, az egyik legjobb AWP-s, és mindemellett a lista történelmét tekintve új rekordot állított fel DPR-ben is (0.52, korábban markeloff 0.53-at hozott 2010-ben), de a passzívabb játéka miatt nem volt akkora a hatása, mint a többieknek. Először is, még a rosszabb napjain is bőven a második legjobb volt mások gyengébb teljesítményeivel összevetve, de a jobb napjai meg sem közelítették a top 3-ét. A 3 MVP-jét két közepes méretű versenyen és az IEM Katowicén érte el, de ezek sem voltak annyira kiemelkedőek, ha azt nézzük mások milyen számokat szoktak elérni MVP-szerzéskor. Ebben pedig közrejátszott az év második felében látható visszaesés sh1ro teljesítményében: a LAN-ok és stúdió események visszatérésével az egész csapat rosszabbul szerepelt jobb ellenfelekkel szemben a nagy meccseken, de sh1ro 0.1-del rosszabb volt az átlagához képest a top 5 ellen.

A "ki a második legjobb a világon" vitától eltekintve sh1ronak így sincs mire panaszkodnia, erős évet tudhat maga mögött, és a HLTV Top 20-as listán 4. helyen debütálni nem kis teljesítmény. A 20 éves játékosnak ez volt az első olyan éve, amikor a legjobb csapatok ellen küzdött hétről hétre, és ugyan a LAN-okon tényleg rosszabb volt a Gambit a tavaszi játékukhoz képest, fontos figyelembe venni, hogy nélkülük a NAVInak és b1ad3nek sem kellett volna újradefiniálnia magát. Az út természetesen rögös volt, a Gambit Youngstersként induló ötöst nagy sikersztoriként tartjuk számon, de sh1ro elmondása szerint volt olyan pont, ahol majdnem feladták a grindot.

"Régebben volt a csapatnak egy időszaka, amikor még mindig akadémiaként játszottunk és nem tudtunk megnyerni semmit, ezért az egyik praccon olyan beceneveket választottunk, ami az igen szomorú állapotunkat tükrözte. A FaZe Clan ellen játszottuk az egyik gyakorló meccset, coldzera észrevette [a neveket], és beírta chatre, hogy »soha ne adjátok fel«. Amikor megnyertük az IEM Katowicét, ezek a szavak jutottak eszembe azonnal. Nagyon boldog voltam azon a napon. Emlékszem azon gondolkoztam, hogy »Tényleg lehetséges? Lehetséges, hogy a felkészülés végre kifizetődött?«"

Az IEM Katowicét egy nagyon sikeres tavaszi hadjárat követte, ahol a Heroic és a NAVI egyszer-egyszer ugyan felülkerekedett rajtuk, de kétség kívül a Gambit volt a legjobb. De ez nem one-man-show volt, sh1ro mellett Ax1Le és H0bbit is versenyben voltak az MVP-címekért, néha meg is szerezték azt sh1ro elől. Viszont a 20 éves orosz játékosra mindig lehetett számítani a szorult helyzetekben, ahogyan azt az alábbi videós összeállításunkban is láthatjátok: vakon, ugorva, forogva, mindenhogyan belövi az ellent az AWP-vel!

2022-t a Gambit és sh1ro úgy kezdik meg, hogy a csapatuk a NAVI mögött ugyan jócskán lemaradva, de erős második helyezettek a HLTV ranglistáján. A hamarosan induló szezonban pedig fontos érték lehet még az, hogy azon kevesek közé tartoznak, akik nem cseréltek játékost hosszú ideje, és erre különösebb okuk sincs. Mekkora előny lesz a stabilitás a következő hónapokban? Leghamarabb az IEM Katowice 2022-n kiderül.

A HLTV TOP 20 EDDIG:

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!