Minden, ami a téli átigazolási időszakban eddig történt

A legfrissebb pletykák és riportok a téli átigazolási szezonból.

A nemzetközi tornák végeztével elérkeztünk a téli szünethez, amikor is közel egy hónapon át igyekeznek a csapatok kipihenni az elmúlt hónapok fáradalmait. De ez az időszak tökéletes lehetőség arra is, hogy a különböző szervezetek leüljenek és megvizsgálják, hogyan is tehetnék még ütőképesebbé a felállásaikat. Ezért most összeszedtük a pletykákat, riportokat és bejelentéseket egy helyen, hogy ne maradjatok le a legnagyobb hazai és nemzetközi mozgolódásokról!

TSM

A hírek szerint még a BLAST.tv Párizs Majorre nem fog összeállni a TSM új felállása, a nagy visszatérés akár fél évet is csúszhat. Az egyik ok a szervezet alelnöke szerint a Major selejtezők korai időpontja, a másik a torna miatt várható tavaszi–kora nyári átigazolási hullám, amelyben az amerikaiak nagyobb potenciált látnak.

Godsent

A NIP hosszabbított volt akadémistájukkal, ztr-rel. A svéd irányító három évre írt alá a stockholmiakkal úgy, hogy közben a tervek szerint kölcsön fogják adni. Ugyanis a GODSENT új, teljesen svéd felállást épített, amelyben ő és pár másik izgalmas név kapott helyet: draken, plopski, RuStY és Joel játszik majd ztr mellett, az edző szerepét pedig Golden öltheti magára. A GODSENTet korábban hírbe hozták a BNE-vel is, erről a cikk második oldalán olvashattok.

Shox és smithzz új csapata

Shox a 2022-es teljesítményével a Liquidben és az Apeksben lényegében kiírta magát a tier 1 és a tier 2 Counter-Strike-ból is egyetlen év alatt. A francia veterán azonban nem adja fel és visszarángatta jóbarátját, SmithZzet még egy utolsó közös számítózásra. A csapatban rajtuk kívül három fiatal francia tehetség kapott helyet, valamint egy edző. Név vagy szervezet egyelőre nincs, ambíciók viszont annál inkább: ki akarnak jutni a BLAST.tv Párizs Majorre!

nip

Az év végéhez érve egyértelművé vált, hogy a NIP nem tud elég magas szinten teljesíteni dedikált AWP-s és elég erős riflerek nélkül. Ennek következtében az elmúlt hónapokban felemásan teljesítő es3tag a kispadra került. A pletykák szerint egy AWP-s válthatja őt, méghozzá a NAVI akadémiájában kinevelt headtr1ck. Minimális tapasztalata már van a 18 éves játékosnak tier 1-ben, hiszen a BLAST Premier őszi csoportkörében s1mple-t helyettesítette a NAVIban.

Amikor a közelgő BLAST Premier tornára már nevezték is a fiatal ukránt, biztosra vehettük, hogy a bejelentés csak idő kérdése. Január 9-én este pedig meg is történt, amire mindenki várt: headtr1ck lett a NIP új AWP-se.

A változások sora azonban nem állt meg a játékosoknál. Az évet ugyanis úgy kezdi a NIP, hogy THREAT nem része már a svéd szervezetnek. A 34 éves veterán játékos és edző először 2016-ban került a nindzsák közé, előbb irányító-edzőként (akkor még ilyen is volt, amíg be nem avatkozott a Valve), később elemzőként és újra edzőként, kisebb-nagyobb szünetekkel. 2021 végén került egy új, technikai igazgatási szerepbe a stockholmiaknál, ami után djL váltotta őt az edzői székben. THREAT azzal indokolta távozását, hogy szeretne ismét edző lenni, amire a NIP-nél nem volt lehetősége.

Sangal

Kory, kyuubii és ScrunK szerződését újabb egy évvel hosszabbította meg a Sangal, ezért a magyar játékos és a társai is a szervezetnél folytatják 2023-ban.

Outsiders

Cserével kezdi 2023-at a Virtus.pro/Outsiders felállás. Először a kevésbé megbízható OverDrive – egy orosz forrás – írt arról, hogy n0rb3r7 kikerül a kezdőből, ezzel átadva helyét egy feltörekvő játékosnak, KaiR0Nnak. Az első meglepetés akkor jött a sztoriban, amikor az igencsak pontosnak számító Luís Mira (Dexerto) is elismerte Twitteren, hogy nem légből kapott a híresztelés: ő maga is úgy tudja, hogy a Boombl4-féle BetBoom helyett KaiR0N inkább az Outsiderst választotta.

A legnagyobb csavar viszont csak ezek után jött. Ugyanis n0rb3r7 barátnője is azt állította, hogy kirakták a játékost Jame-ék. N0rb3r7 természetesen az utolsó percig tagadta ezt, a szervezet és a csapattársak nem nyilatkoztak. Végül a pletyka igaznak bizonyult és a csere már meg is történt.

MOUZ NXT

Ismét magyar játékost igazolhat a WePlay Academy League kétéves történetének legsikeresebb szervezete. Torzsi sikerei után nem meglepő, hogy a magyar mezőnyt is figyelemmel kísérik a MOUZ szakemberei, a kiszemeltjük pedig az a Sl3nD lehet, aki korábban az ONYXnál játszott. Megerősítés egyelőre nincs.

astralis

Sokáig az a pletyka terjedt, hogy a Sproutban játszó Staehr lesz a befutó a még kiadó helyre, ám sem a német szervezet, sem a játékos nem akarta ezt, így a tárgyalások leálltak a Major után. Később a még szerződéshosszabbítás előtt álló sjuusht is felkeresték, de őt sem érdekelte annyira a lehetőség. Ezért az Astralis jobb híján kénytelen volt megállapodni egy tapasztalatlan tier 2-es játékossal, a Masonicben játszó Buzz-zal. Az első riportok után nem sokat kellett várni rá, hogy bejelentsék a 19 éves érkezését.

További változásra nem számítottunk, legfeljebb arra, hogy előkerül valamelyik szekrényből HUNDEN. Nos, örömmel jelenthetjük be, hogy előkerült! A botrányhőssé váló volt edző vezető elemzőként segíti majd 2023-ban a dánokat.

Eternal Fire

Woxic szerződése lejárt a török szervezetnél, miután két hónapot a kispadon töltött, így szabadon igazolhatóvá vált a tehetséges AWP-s. Woxic az egyik alapító tagja volt a török szupercsapatnak, azonban vajmi kevés sikerre talált a velük töltött 16 hónap alatt. A játékos novemberben úgy nyilatkozott egy HLTV-nek adott interjúban, hogy nemzetközi felállásban szeretné folytatni. Egyelőre nem tudni, hogy hol köthet ki, de nyitott az NA-be költözésre is – talán az EG ad neki egy esélyt?

Bad News Eagles

A GODSENT a napokban tett utalást arra, hogy hamarosan egy új CS:GO csapattal térhetnek vissza. A svéd szervezet a 2022-es IEM Köln előtt vesztette el a TACO nevével fémjelzett brazil ötösét, miután a játékosok és az edzői stáb is a 00Nationbe igazoltak. A GODSENT új csapatáról egyelőre csak bizonytalan pletykákat hallani, de a két legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv egyike már biztosan nem történik meg. Eszerint a Bad News Eagles nevű koszovói felállását igazolták volna le, ám James Banks (a csapat menedzsere) ezt cáfolta:

„Nem tudom, honnan jönnek ezek a pletykák, de a Bad News Eagles nem csatlakozik a GODSENThez. Volt egy jó ajánlatuk, de ennek alapja az lett volna, hogy az előző Majorön képviseljük őket, opcióval a hosszabbításra, ebbe viszont mi nem mentünk bele. További tárgyalások nem voltak.”

A BNE leigazolásáról szóló vad pletykák cáfolata után sokkal valószínűbb, hogy egy svéd felállást építenek a GODSENTnél. Ebben fontos szerepe lehet az 1.6-os legendának, HeatoNnek, aki még novemberben csatlakozott a szervezethez mint társ-CEO.

Evil Geniuses

A 15 fős felállása miatt szétmémelt amerikai szervezet újabb kavarásra készül a CS:GO csapataiban a Dexerto és a Dust2.us szerint. A közeledő BLAST Premier tavaszi csoportkörére ugyanis nem nevezték a főcsapatuk AWP-sét, CeRqet. Helyette viszont itt van viz az EG White-ból és wiz az EG Blackből! (Esküszünk, ez nem valami elrontott klónozási kísérlet eredménye.)

Továbbá listázták jeorgesnortsot is a Nouns nevű mixből, ami külön zseniális lépés, mert még csak nem is az ő igazolt játékosuk, csak gyakorolgatnak vele. Nincs elég emberük, na, kell az utánpótlás. Annak ellenére, hogy egy csapatnyi beugróval készül az EG a BLASTra, várhatóan wiz lesz a befutó CeRq helyére, hiszen csak ő AWP-s a felsoroltak közül. Ami pedig CeRqet illeti, az EG-s pályafutása itt és most véget ért, a szervezet hivatalosan is bejelentette, hogy elválnak útjaik.

Megalakult a Rapid Ninjas

Az ONYX, a Budapest Five és a Cowana korábbi játékosaiból összeállt a már napok óta pletykált új magyar ötös, méghozzá a Rapid Ninjas zászlaja alatt – jelentette be a szervezet. A felállást az irányítói pozícióban már többször is bizonyító Aaron vezetheti majd, hozzá csatlakozik AWP-sként a hazatérő kolor, valamint a bodito, kamion és msN alkotta rifler trió. A Valorant csapatáról híres Rapid Ninjas tehát rengeteg tapasztalatot és skillt igazolt az első CS:GO-együttesükhöz.

Cloud9

Interz helyett a korábbi Virtus.pro/Outsiders-játékossal, busterrel kezdheti meg a 2023-as szezont a Cloud9 – állítja a HLTV forrásaira hivatkozva. Nafanyék az IEM Rio Major óta keresik új játékosukat, miután torzsiék a negyeddöntőben kiejtették őket és összetörték a bajnoki álmaikat. Tudomásunk szerint busteren túl többek között Forester és SANJI is versenyben voltak a helyért. Az új felállás az IEM Katowice január 31-én induló versenyén debütálhat.

Brazil AWP-s cserebere

A legfrissebb hírek szerint a 00Nation hamarabb lecsapott nqz-ra, mint a Fluxo, így ők cserélhetnek AWP-st a 9z-vel. Korábban úgy lehetett tudni, hogy a kétszeres Major-bajnok zews lesz a Fluxo mestere, ezzel leváltva Xampot, illetve lux is távozhat, hogy helyet csináljanak a kezdőben a 9z-ből érkező nqz-nek. Előbbi még mindig megtörténhet, utóbbi viszont már-már ki van zárva. Jelen állás szerint ugyanis nqz a 00Nationbe tart, ahol coldzerához és TACOhoz csatlakozik, míg az ő eddigi AWP-sük, try, visszatér a 9z-be. A csere végül január 5-én történt meg hivatalosan is.

NAVI

A NAVI nem várta meg az új évet és bejelentették, hogy elengedik a beugróként több mint fél éven át velük játszó sdy kezét. A helyére a BLAST Premier World Finalön debütáló npl érkezik. A 17 éves rifler eddig nem muzsikált valami szépen, ezért kíváncsian várjuk, mi sül ki ebből.

FaZe

Rain szabadságra ment volna 2023 elején egy kétes megbízhatóságú orosz forrás, OverDrive szerint. A pletyka úgy szólt, hogy rain az első gyermekének születése miatt tarthat szünetet nemsokára és egy orosz beugró segítheti ki a csapatát ezidő alatt. A történet első fele hihető, a második fele viszont minimum megkérdőjelezhető volt, de inkább esélytelen.

OverDrive azóta kitáncolt a saját maga által terjesztett pletyka mögül és most éppen azt állítja, hogy ezen a héten „meg fog döbbenteni benneteket a dolgok állása”. Remek kérdés, hogy mire gondolhat ez alatt, ugyanis lehet csak az orosz beugró gondolatától határolódik el, lehet rain tett le a szabadságról. De ott lehet a háttérben az is, hogy a FaZe komoly anyagi gondokkal kezdi 2023-at.

Egy december közepi Forbes-cikk szerint a szervezet a tőzsdére lépése óta olyan mélyrepülésben van, hogy jelentős tőkeinjekció híján novemberre kifogyhatnak a készpénzből. Eközben január közepén több részvényesük is eladásra készül, ezzel tovább csorbítva a már így is alacsony értékét a papírjuknak, amivel potenciális befektetőket ijeszthetnek el és még több pénzt veszíthetnek el még gyorsabban.

Boombl4 új csapata

A NAVI tavasszal menesztett kapitányának új csapatáról hónapok óta hallani pletykákat, de 2023 elején végre összeállhat a csodacsapat. Korábban a projektben érintett Aunkere, majd Jerry nyilatkoztak a lehetséges felállásról. Ezek szerint a már említett három játékos mellett deko és flamie is csatlakozott volna a BetBoom Teamhez. De azóta vita alakult ki a felek között arról, hogy ki legyen az edző, ezért nem lehetünk biztosak abban, hogy kik is alkotják majd a csapatot végül. Ha minden jól alakul, a következő hetekben kiderül.

imperial

Fer kikerült a kezdőből, miután egyes források szerint szünetre vagy visszavonulásra készült. Már az IEM Rio Major előtt is belebegtette, hogy nem biztos a hosszú Counter-Strike karrierjének folytatása, így kevésbé meglepő ez a fejlemény most. A helyét az eddig MIBR-ban játszó JOTA veszi át FalleNék mellett.

Időközben fnx is beindította a pletykákat imperialos karrierje kapcsán. Twitteren közzétett posztja alapján ugyanis úgy fest, hogy a 32 éves legenda szintén távozhat a Last Dance projekttől. Ráadásul nem is edzőként, hanem rögtön játékosként térhet vissza a szerverre! Egyelőre nem tudni, hogy hol köthet ki, de már-már borítékolható, hogy 2023-ban nem marad az Imperialban.

sampi

GuardiaN távozott a szlovák nemzetiségű ötös soraiból. A legendás AWP-s néhány hónapja a kispadon volt már, ugyanis egészsége nem engedte játszani. Bár a szervezet elmondása szerint helyzete javult ezidő alatt, most mégis úgy döntöttek, hogy elengedik a kezét. A GuardiaNt pótló 18 éves Habyzz is távozott, ő ugyanis tanulmányai miatt nem tud a CS-re fókuszálni. A Sampi tehát jelenleg négy játékossal és egy edzővel operál, míg GuardiaN karrierjének sorsa a levegőben lóg.

sprout

A német szervezet elengedte utolsó hazai játékosuk, slaxz- kezét is a múlthéten. A helyére a román származású XELLOW érkezett, aki AWP-sként erősítheti majd a feltörekvő csapatot.

ence

Az ENCE kezdőjében ugyan nem történt változás, de fontos megemlíteni, hogy hades is csatlakozott a szabadon igazolható játékosok sorába. A lengyel AWP-s négy hónapot töltött a finnek kispadján, miután a nyáron SunPayus vette át a helyét. Végül a 9INE csapott le rá, tehát visszatért Lengyelországba.

heroic

Az év utolsó versenyéhez érve a Heroic minden játékosa meghosszabbította már a szerződését a dán szervezetnél. A sort az Astralis által is megkörnyékezett sjuush zárta, miközben k0nfig beugróként játszott velük a BLAST Premier World Finalön. A rendezvény kapcsán persze nem ez keltette fel a legnagyobb figyelmet, hanem a dán politikai szereplők véleménye Abu-Dzabi és a BLAST kapcsolatáról.

Illés Spirit Akadémia

Az IAS teljes CS:GO csapata távozott a szervezettől Karácsony előtt. A játékosok azonban nem széledtek szét, tehát flasi, NONS3NSE, makszi, strong3r és Bander a tervek szerint együtt folytatják – jelenleg új otthont keresnek a projektnek. Ahogyan a felállás, úgy a cél sem változik: szeretnék elérni az ESEA Maint.

Budapest Five

Fleav két és fél év után hagyta el a magyar szervezetet. Az egyik legtehetségesebb riflerként szükségből AWP-zésre váltó játékos utóbbi szerepben kívánja folytatni karrierjét, ám egyelőre nem tudni, hol kaphat erre esélyt. Decemberben a coconutwater nevű nemzetközi mixben ESEA Cash Cupot nyert almazer, RichiEE, bibu és alpha társaságában, ezzel megmutatva képességeit szélesebb közönség előtt.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!