Minden, amit az utolsó CS:GO Majorről tudnod kell

Minden, amit az utolsó CS:GO Majorről tudnod kell

Párizs a fények, a szerelem és a Counter-Strike ideiglenes fővárosa. Semmiképp se maradjatok le az utolsó CS:GO Majorről!

A rájátszással robog tovább ma délutántól a CS:GO történetének 19. és egyben utolsó Majore. Az utolsó Globális Offenzíva végállomása Párizs – méghozzá a BLAST szervezésében. Idén is, mint az elmúlt három Major alkalmával, RMR-ek döntöttek a mezőnyről Európában, Amerikában és Ázsiában. Azonban az összesen 56 nevező csapatból a Majorre csak 24 maradt talpon – ők utazhattak a fények, a szerelem és a Counter-Strike ideiglenes fővárosába. Köztük pedig ott volt az a Torzsás „torzsi” Ádám is, aki a MOUZ színeiben tavaly – élete első Majorén játszva – a legjobb négyig menetelt Rióban. Mára azonban csak 8 csapat maradt: ők az Accor Arénában küzdhetnek az örök dicsőségért.

A játék utolsó Majorével egy korszak véget ér. A Counter-Strike 2 már a kanyarban van, tehát most kell bizonyítani! Ezt a súlyt pedig minden játékos érzi: azok is, akiknek lehetősége lesz játszani Párizsban és azok is, akiknek nem. Óriási, történelmi horderejű a tét és csak reménykedni tudunk benne, hogy sikerül jó érzésekkel és ami talán még fontosabb, legendás teljesítményekkel nyugdíjba küldeni a CS:GO-t. Ami biztos, hogy mi az Esport1.hu-n, valamint kollégáink az Esport1TV-n mind itt leszünk a torna ideje alatt, hogy beszámoljunk a legfontosabb párizsi történésekről cikkek formájában és az élő, magyar nyelvű közvetítésünkön.

A Párizs Major lebonyolítása

A hivatalosan BLAST.tv Párizs Major névre hallgató esemény május 8-21-ig fog tartani és a 17 ezer fős befogadóképességű Accor Aréna lesz a helyszíne. Mint az már évek óta bevett szokás, három szakaszból fog állni: a New Challengers, a New Legends és a New Champions stage-ekből. Ezek elől általában a „new” szót nyugodtan le is hagyhatjuk, mert teljesen feleslegesek és senki sem használja így, de a rend kedvéért megemlítettük.

Szóval, az első két szakaszban ötfordulós svájci rendszer lesz a formátum, amelyben a kiesési és továbbjutási rangadók Bo3, minden más meccs Bo1 formátumban zajlik. A harmadik fordulóktól pedig belép a Buchholz-rendszer, amely a sorsolásokat igyekszik súlyozni – kisebb-nagyobb sikerrel. A Challengers Stage-et az RMR-ek legjobb csapatai átugorhatják, így ők csak a Legends Stage-ben fognak megérkezni Párizsba. Addig is, a további tizenhat csapat játszik egymással, hogy a következő csoportkörbe juthassanak, de csupán a mezőny fele örülhet a végén.

A Champions Stage-re, avagy rájátszásra a legjobb nyolc csapat jut be a Legends Stage-ből. Itt már egyenesági-kieséses formátumban játszanak a csapatok, tehát minden meccs életről és halálról dönt. Ennek megfelelően végig Bo3 meccsek vannak, beleértve a döntőt is. A finálé előtt várhatóan egy showmeccs keretein belül szórakoztathatja az összegyűlteket néhány korábban kiesett játékos, amíg a két legjobb ötös készülődik életük mérkőzésére. A döntőben pedig nem kevesebb, mint félmillió dollár és az örök dicsőség lesz a tét.

Az RMR-ek végeredménye

Rengeteg meglepetés volt az RMR-eken, a legnagyobbak kétségkívül a Cloud9, a Virtus.pro és a BIG lemaradása, illetve a rengeteg kiscsapat, akik ott lesznek helyettük. A 9INE, az Into the Breach és a Bad News Eagles is legendaként utazott Párizsba, a Monte és az Apeks pedig challengerként. A mezőnyből és az utóbbi időkben látott tier 1 Counter-Strike minőségéből kiindulva bármi lehetséges volt Párizsban, hiszen rengeteg csapat játszik itt, akiknek még több problémával és hiányossággal kell megküzdenie. Manapság még a legjobbak sem képesek olyan konzisztensen teljesíteni, mint a korábbi években az bevett volt. Ez pedig lehetőséget nyitott a tier 1 alsó felének, de ami talán még ijesztőbb, a számtalan tier 2-es résztvevőnek is, hogy meglepetést okozzanak.

Mire számít az Esport1TV stábja Párizsban?

A Challengers stage eredményei

A Legends stage eredményei

A rájátszás mezőnye

A Challengers és a Legends stage még a vártnál is kalandosabban alakult – ezekről alább találtok cikkeket. A végén persze csak az számít, hogy ki fogja megnyerni a tornát, senki sem emlékszik majd arra évek múltán, hogy ki lett a 12. vagy a 20. vesztes. A trófeáért, mint írtuk is már, 8 csapat jelentkezik be csütörtöktől vasárnapig az Accor Arénában. A negyeddöntőkben a FaZe a Heroic ellen, az Into the Breach a Vitality ellen, míg az Apeks a Liquid ellen játszhat. Szerencsés helyzetben van így a Monte és a GamerLegion is, hiszen közülük a párosításuk miatt garantált, hogy valaki egészen az elődöntőig juthat.

Sokaknak fájó lehet, hogy a Heroic–FaZe meccs egy negyeddöntő lesz csütörtök délután és nem később találkoznak. Viszont így elég jó esély van rá, hogy közülük az egyik, illetve a Vitality juthat a döntőbe. Tehát, ha már NiKonak nem is lesz CS:GO Majore, ZywOo pole pozícióba került, hogy nyerjen egyet. Vele együtt pedig dupreeh és zonic is megszerezhetik az ötödik címüket, ezzel a legsikeresebb játékos-edző párossá válhatnak a játék történetében, továbbá Magisk megnyerheti a fájóan hiányzó negyediket és apEX a régóta vágyott másodikat. Persze nem szabad ennyire előre szaladni. Még az is lehet, hogy éppen a UKCS felemelkedése előtti órákban vagyunk és az ITB lesz a végső befutó! Az elmúlt másfél hét alapján bármi és az ellenkezője is elképzelhető, de pont ettől izgalmas ez a rájátszás most: senki sincs biztonságban.

Játékos INTERJÚK a Majorrel kapcsolatban

További Major hírek, cikkek

MAGYAR KÖZVETÍTÉS

A BLAST.tv Párizs Majort élőben, magyarul közvetíti az Esport1TV május 8-21. között. Semmiképp se maradjatok le az utolsó CS:GO Majorről, melynek következő meccseit az alábbi menetrend szerint követhetitek velünk:

05.18. - csütörtök
15:00 - Heroic vs FaZe
19:00 - Vitality vs Into the Breach

05.19. - péntek
15:00 - Monte vs GamerLegion
19:00 - Liquid vs Apeks

05.20. - szombat
15:00 - elődöntő
19:00 - elődöntő

05.21. - vasárnap
15:00 - showmeccs
17:00 - döntő

Borítókép: BLAST

Kövess Minket!



Gamer szótár